Kardiyoloji Uzmanı'ndan uyarı: "Bayılmaya ve ölüme yol açabiliyor"

Medicana International İzmir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Selma Akdeniz Oskay, kalbin düzensiz atmasının baygınlığa yol açtığını açıkladı.

SAĞLIK 19.03.2021, 16:37 21.03.2021, 10:41
Kardiyoloji Uzmanı'ndan uyarı: "Bayılmaya ve ölüme yol açabiliyor"

Medicana International İzmir Hastanesi’nden yapılan açıklamada kalp sağlığı ile ilgili görüşlerine yer veren Selma Oksay, düzensiz kalp atışının yol açacağı olumsuzluklara değindi.

“Düzensiz kalp atışı bayılmaya yol açar”

Dakikada 60-100 arası bir kalp atışının normal olduğunu belirten Oskay, 120’ye çıkıp ya da 50’nin altına düşüyorsa, duraksayıp düzensiz bir biçimde atan kişilerin bir doktora görünmelerinin önemli olduğunu aktardı. Kalbin bu düzensiz atışının aritmi olarak da adlandırıldığını belirten Oskay, bu durumun çarpıntıya, bayılmaya ve fenalık hissine yol açtığına dikkat çekti. Bu rahatsızlığın kötü sonuçları olabileceğini aktaran Oskay, genetik aritmilerin, genç yaştaki kişilerde ölüme neden olabileceğine de vurgu yaptı.

“Kalp kendini hissettiriyorsa dikkat!”

Sağlıklı ve düzenli çalışan bir organın çalıştığını hissetmememiz gerektiğini belirten Oskay, karaciğer hissedilmediği gibi kalbin de çalıştığı hissedilmemesi gerekir. Aksi durumda araştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti.


“Her çarpıntı ve bayılma aritmi değildir”

Yaşanan her bayılmanın ya da çarpıntı hissinin aritmi olamayacağını belirten Oskay, farklı aritmi türlerinin olduğunu ve farklı yaş gruplarında da görülebildiğini kaydetti. Oskay, aritmi oluşumuna zemin hazırlayan etkenleri ise; “tiroid, kalp yetmezliği, kalp damar hastalıkları, kalp ameliyatları, akciğer hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları” şeklinde sıraladı. Aritmilerin bazılarının bireyin genetiği tarafından belirlendiğine dikkat çeken Oskay, nadir olmakla birlikte genetik kökenli aritmilerin ölüm riski taşıdığını da belirtti.

Yorumlar (0)