Karaciğer yağlanması beyni vuruyor

Uzmanlar, alkolden kaynaklanmayan karaciğer yağlanmasının beyindeki oksijen miktarını azaltıp hücrelerde iltihabı artırarak beyne çok zarar verdiğini tespit etti.

SAĞLIK 26.12.2022, 00:55 26.12.2022, 09:20
Karaciğer yağlanması beyni vuruyor

Hindistan medyasında yer bulan habere göre, İngiltere'de yer alan Roger Williams Hepatoloji Enstitüsünden araştırmacılar, alkolden kaynaklanmayan karaciğer yağlanmasının beyindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceledi.

Araştırmacılar, bu çerçevede, farelere yağ oranı yüzde 55 düzeyinde olan ve yağ oranı yüzde 10 seviyesini geçmeyen iki ayrı öğün verdi.

Bahse konu araştırmada, 112 günün sonunda, yağ oranı çok yüksek olan gıdalar tüketen farelerin karaciğerlerinde yağlanma görüldüğü, bu durumun beyinde oksijen miktarını azaltıp, hücrelerde iltihabı artırarak, beyne büyük zarar verdiği tespit edildi.



Aşırı şekerli ve yağlı gıdalara dikkat

Öte yandan, bilim insanları, şeker ve yağ oranı çok yüksek olan gıdaların tüketiminin azaltılmasının sadece obezite ile mücadelede değil, eş zamanlı olarak beyin sağlığının ve karaciğer sağlığının korunması için de gerekli olduğunu belirtiyor.

Yorumlar (0)