'Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı' uyarısı

Medicana Avcılar Hastanesi’nde görev yapan Dr. Dündar Parlak, tam kapanma sürecinde hijyene fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerektiğine dikkat çekti. 

SAĞLIK 03.05.2021, 15:06 04.05.2021, 09:52
'Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı' uyarısı

Medicana'dan verilen açıklamalarda değerlendirmelerde bulunan Dr. Parlak, kapanma süreci ve toplumun uyması gereken tedbirlere ilişkin çeşitli uyarılarda bulundu.

“Hijyene dikkat”

Bu süreçte hijyene önem verilmesinin çok kritik olduğunu söyleyen Parlak, şunları aktardı:

"Kapalı ortamları sık sık havalandırmalısınız. Ellerinizle gözünüze, burnunuza, yüzünüze, ağzınıza dokunmayın. Dışarda giydiğiniz kıyafetleri, eve geldiğinizde çıkartın ve en az 55-60 C'de yıkayın. Bu süreçte bağışıklık sistemini güçlü bir şekilde tutmak: Bol sıvı tüketme,  sağlıklı beslenme, egzersiz, en az 8 saat uyku vs. gibi bağışıklık sistemine etkisi olan hususlara özellikle dikkat edin. Öksürük, ateş, vücut ve boğaz ağrısı benzeri temel belirtilerin dışında; halsizlik, burun akıntısı, bulantı, ishal, tat ve koku alamama gibi hafif belirtiler oluşursa maskesiz dolaşmama ve kalabalık ortamda bulunmamaya dikkat etmeliyiz. Hastalığa yakalanmadan önce kendimizi, yakalandıktan sonra da çevremizdekileri koruyarak pandemide en büyük görevi üstlenebiliriz."

Belirtileri göstermeden virüsün bulaşabildiğini anımsatan Parlak, şunları söyledi:

"Aşağıda sıralanan önlemleri uygulamanın sadece kendimiz için değil, ülkemiz için de bir vatandaşlık sorumluluğu haline geldiğini unutmayalım;

Sosyal mesafeye dikkat: İnsanlarla aranızdaki 1-1,5 metre mesafeye dikkat edin, sarılma ve tokalaşmadan uzak durun.

Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi, en az yirmi saniye sabun ile ovarak yıkayın. Parmak uçları ve araları unutulmamalı. Musluklar da elimizi kuruladığımız kağıt havlularla kapatılmalı. 

Hastalık belirtilerine dikkat: Eğer öksürük, ateş gibi belirtiler hissediyorsanız, lütfen maske takın ve mutlaka yaşlılarla temastan uzak durun. Öksürük ile beraber nefes darlığı, düşmeyen ateş benzeri şikayetleriniz varsa maske takıp bir sağlık kuruluşuna gidin."

Öksürük ve hapşırıklara dikkat: Hapşırırken ve öksürürken elinizle kapatmak yerine kol içiyle veya tek kullanımlık mendille ağzını kapatın.”

Yorumlar (0)