Kansızlığın en yaygın sebepleri B12 ve demir eksikliği 

Türkiye’de en sık görülen sağlık sorununun kansızlık olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, bu hastalığın en yaygın sebeplerinin ise B12 ve demir eksikliği olduğunu dile getirdi. 

SAĞLIK 27.10.2021, 15:21 28.10.2021, 09:51
Kansızlığın en yaygın sebepleri B12 ve demir eksikliği 

Türkiye’de en sık görülen, özellikle hemen her kadında var olan kansızlık hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, bu rahatsızlığın toplumun her kesiminde görüldüğünü belirterek şunları dile getirdi: “Bu hastalık, her yaştan her cinsiyetten her statüden insanda görülüyor. Kandaki alyuvar sayısının ya da hemoglobin düzeyinin düşmesine bağlı olarak gözlenen kansızlığın tıptaki adı anemidir. Anemi hastalığının sebepleri arasında alyuvar yapımının normalin altında olması var olurken alyuvar yıkımının ve kaybının da normalden fazla olması yer alabilir. Bu hastalığın farklı tipleri vardır. Hücre büyüklüğüne ve çağlarına, metabolik rahatsızlıklara ve genetik hastalıklara göre değişen anemi çeşitleri bulunur. Özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda hemoglobin düşüklüğüyle birlikte anemiye sık sık rastlıyoruz.” 



“Kansızlığın en yaygın sebebi demir eksikliği” 

Kaldır: “Toplumumuzda, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, en fazla görülen problemdir. Demir, hemoglobin proteininin en önemli bileşenlerindendir. Eksikliği durumunda hemoglobin üretilmez ve anemi başlar. Buna da ‘demir eksikliği anemisi’ denir. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir almaması, yeterli miktarda alsa bilse bağırsaklarda yeterli kadar emilemiyor. Kadınların regl dönemleri de vücutlarındaki demirlerin azalmasına sebep oluyor. B12 vitamini de alyuvar yani kırmızı kan hücresi üretiminde aktif rol oynayan bir diğer madde. B12 vitamini bakımından az tüketim sağlamak da anemiyi başlatabilir. Kırmızı etin az tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi durumu, B12 ve demir eksikliğine yol açar. İç kanama ve travma durumları da anemiye yol açabilir. Bu durumların her birinin tedavisi mevcuttur.” 



“Hastalığın belirtileri, anemi cinsine göre değişir” 

Kaldır: “Kansızlık belirtileri ve tedavi yöntemleri aneminin türüne göre değişir. Altta yatan sorunların belirtileri genellikle kansızlık belirtileri gibidir. Önceden fark edilir. Fakat vücut, kansızlığa bağlı etkenleri telafi etmek konusunda ustadır. Kansızlığın hafif olması ya da belirtilerin zaman içerisinde yavaş gelişmesi durumunda herhangi bir semptomun dışa vurmasına izin vermeden vücut bunu onarmaya çalışabilir. Pek çok anemi türünün ortak belirtileri ise göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, bacaklarda kramp, ciltte solgunluk, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, hızlı yorumla, enerji kaybı ve uykusuzluktur. Aneminin tedavisinde farklı yöntemler uygulanabilir. Kırmızı kan hücresi sayısının artırılması, tüm tedavilerin ortak yanıdır. Böylece, kanda taşınan oksijen miktarı artırılır. Hekimin tavsiye edeceği besinleri tüketmek, oral yolla tablet almak ya da sıvı formdaki B12 ve demir takviyelerini almak ilk seçenektir. Serum ya da enjeksiyon yardımı ile tedavi de yapılabilir. Kansızlığın ilerlemesi durumunda ise ilik ya da kök hücre nakli gerekir. Öte yandan anemiye sebep olan hayati bir durum da olabilir. Bu da hekimin cerrahi müdahale yapmasını gerektirir.” 

Yorumlar (0)