Kanserle mücadelede devrimsel buluş!

Kanser tedavisi araştırmalarında insan bağışıklık sistemindeki yeni keşfedilen bir özelliğin bütün kanser türlerinin tedavisi için kullanılabileceği açıklandı.

SAĞLIK 21.01.2020, 09:38
Kanserle mücadelede devrimsel buluş!

İngiltere'nin Cardiff Üniversitesi'nde kanser araştırmaları yürüten bir ekip, üzerinde çalıştıkları yeni bir yöntem sayesinde akciğer, prostat, meme ve diğer kanser türlerini yok etmeyi başardı.

Nature Immunology dergisinde yer alan araştırma sonuçlara şu ana kadar kanser hastaları üzerinde denenmedi. Fakat araştırma ekibi, elde ettikleri sonuçların "inanılmaz bir potansiyele" sahip olduğunu açıkladı. Araştırma ekibi, bağışıklık sisteminde bulunan antikorların kanser hücrelerine ne çeşit bir tepki verdiğini gözlemledikleri sırada daha önce görülmemiş bir olguyu keşfetti. "T hücresi" adında bir hücre türünü inceleyen araştırmaclar, bu hücrenin de kanserli hücrelere saldırabildiğini fark etti.

"Aynı tür hücre farklı kanser hücreleriyle mücadele ediyor"

Dolaşım sistemi aracılığıyla vücutta yolculuk yaparken bağışıklık sisteminin devreye girmesine ihtiyaç duyulacak bir hastalık olup olmadığını kontrol eden T hücresi hakkında konuşan araştırmacı Prof. Dr. Andrew Sewell, "Elimize her bir hastayı tedavi edebilme şansı geçti. Daha önce bunun mümkün olabileceğine kimse inanmazdı. Farklı kanser türlerine yakalanmış hastalara uygulanabilecek bir tedavinin geliştirilmesini mümkün kılan bir buluş. Aynı tür T hücresi, farklı kanser hücreleriyle mücadele edebiliyor" diye konuştu.

T hücresi sağlıklı dokuya da zarar vermiyor

Kimyasal dengeleri ölçmesini sağlayan alıcılara sahip olan T hücresi, alıcıları sayesinde kanserli hücreyi keşfedip bu hücreye saldırabiliyor. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler sırasında kanserli deri, kan, kolon, ilik, rahim, akciğer, prostat, meme ve böbrek hücreleri, T hücrelerinin saldırılarıyla birlikte yok edildi. Araştırmacılar, kanserli hücrelerle mücadele eden T hücresinin sağlıklı doku ve hücrelere de zarar vermediğini fark etti.

Kanserli hücreleri nasıl yendiği henüz anlaşılmmayan T hücresinin, alıcılarının MR1 adlı bir molekülle etkileşime geçmesiyle birlikte hücre metabolizmasındaki sorunu tespit ettiği düşünülüyor. MR1 molekülü, insan vücudundaki her hücrenin yüzeyinde mevcut.

CAR-T isimli bir tedavi yöntemi var ancak kısıtlı

T hücreleriyle yapılan terapiler günümüzde mevcut. CAR-T isimli tedavide kanser hastasının T hücrelerinin genleriyle oynanarak bu hücrelerin kanserli hücrelere saldırması sağlanıyor. CAR-T tedavisi sayesinde kanser hastalığının son evrelerine yakın olan hastaların bile hayatının kurtulduğu biliniyor. Fakat CAR-T tedavisi, sadece kısıtlı sayıda kanser türüne karşı ve ancak belirli koşullarda kullanılabiliyor. Bu tedavi, büyük tümörlerle mücadelede de kullanılamıyor. Fakat Cardiff Üniversitesi araştırmacları, T hücresi alıcıları sayesinde bütün kanser hastalıklarının tedavisi için kullanılabilecek bir yöntem geliştirilmesinin imkanlar dâhilinde olduğunu savunuyor.

İşleyen metod değiştirilmedi

Kanser hastasından alınan kan örneğinden çıkarılan T hücrelerinin genetiğiyle oynanıyor ve alıcıları vücuttaki kanserli hücreleri bulmayı sağlayan bir şekle sokuluyor. Genetiğiyle oynanan T hücrelerinin sayısı da artırılarak kanser hastasına yeniden enjekte ediliyor. CAR-T tedavi yönteminde kullanılan bu metod bozulmadan devam ettirilen yeni araştırmalar sadece laboratuvar ortamında veya hayvanlar üzerinde denenmiş olsa da araştırmaların devam etmesiyle testler insanlar üzerinde de başlatılabilir.

Yorumlar (0)