Kanseri iyileştirebilen ‘’İnanılmaz Kadın’’

Süper kahraman filmlerinde her zaman baş rol karakterinin başına ne gelirse gelin burnu bile kanamadan olayların üstesinden gelir. Bazen günlük yaşantımızda da süper güçleri olduğunu düşündüğümüz insanlar olabilir.  Tıpkı haberimizdeki ‘’İnanılmaz Kadın’’ gibi.  Buyurun detaylar haberimizde…

SAĞLIK 11.11.2022, 16:32 16.11.2022, 09:51
Kanseri iyileştirebilen ‘’İnanılmaz Kadın’’

Şu anda 40 yaşında olan ve ismi verilmeyen ‘’İnanılmaz kadının’’ vücudundaki ilk tümör 12 yaşında keşfedilmiştir. Hayatı boyunca birkaç yılda bir olmak üzere beş tanesinin kanserli olduğu tespit edilen yeni tümör teşhisleri konulmuştur. Bilim insanları bulunan bu tümörlerin her birinin, vücudun ayrı bir parçasında olduğunu ve yine her birinin farklı bir organı etkilediğini keşfetmişlerdir. İnanılmaz kadın bugüne kadar beşi agresif kanser olan toplamda 12 tane tümörden kurtulmuştur. 

İspanya Ulusal Kanser Araştırmaları Merkezi’nde (CNIO) kadının vaka dosyasını inceleyen bir ekip, buldukları sonuçlar ile erken kanser teşhisi yapabileceklerini ummaktadırlar. 



Yapılan araştırmalarda kadının tümörleri genetik olarak anne ve babasından miras yoluyla aldığı bulunmuştur. Aynı zamanda kadının bağışıklık sisteminin kendi kendine tümörlerle savaşan güçlü bir anti- inflamatuar ürettiğini keşfetmişlerdir. Doktorlar kadının vücudunun bunu nasıl yaptığını bularak, diğer hastaların bağışıklık sistemlerini uyandırmaya yardımcı olabileceklerini düşünmektedirler. 

CNIO’dan Profesör Marcos Malumbres; vücudunda tümörle doğan bir çocuğun embriyoda nasıl geliştiğini ve tüm bu patolojilerin üstesinden nasıl geldiğini hala anlamadıklarını söylemiştir. Daha önce kimsede görülmemiş olan bu istisnai vaka sayesinde tümöre dönüşebilecek olan hücrelerin, klinik testler ya da tanısal görüntülemeden çok daha önce tespit edilebilmesinin de önünün açıldığını sözlerine eklemiştir. 

İnanılmaz Kadın'da farklı olan ne vardı?

Kadın araştırma merkezine ilk gittiğinde ondan kan örneği alınmış ama istenmeyen herhangi bir sonuç bulunmamıştır. Fakat bilim insanları daha sonra kadının tüm testlerini analiz etmiş ve hücre bölünmesi ve çoğalması sürecinde gerekli olan ‘’MAD1L1’’ adlı bir mutasyon bulmuşlardır. Mutasyon incelendiğinde, hücrelerdeki kromozom sayısını değiştirebileceği bulunmuştur.Ve bu sayının değiştirilmesi neredeyse imkansızdır. Fakat bunu kadının vücudu doğal olarak yapabilmektedir. 



Bilim insanları mutasyonu bulduktan sonra hastanın beş tane agresif kanseri nasıl yok ettiğini anlamak için çalışmaya başlamıştır. Buna göre hastanın değiştirilmiş olan hücrelerinin sürekli olarak üretilmesi, hastada savunma mekanizmasının kronikleşmesine ve bu sayede de tümörlerin kolay bir şekilde kaybolmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur. 

Ayrıca hasta da cilt lekeleri ve mikrosefali (doğan bebeğin beklenenden çok daha küçük olduğu durum) keşfedilmiştir. Araştırmacılar hastanın genlerinin tek tek taranması için tek hücreli analiz adı verilen bir teknik kullanmışlardır. Bu sayede de binlerce hücreyi ayrı ayrı, her bir hücrede ne olduğunu ve bunun hastaya ne gibi sonuçları olacağını öğrenerek hastanın hücreleri incelenmiştir. 

Sonuç olarak hastanın kan örneği; lenfosit adı verilen yüzlerce kromozomal olarak özdeş bağışıklık hücresi içermektedir. Ve bu da ileride kansere karşı bağışıklık kazanılabileceği yönünde büyük umutlar taşımaktadır. 
 

Yorumlar (0)