Kanserden korunmak için hareketli yaşam büyük önem taşıyor

Prof. Dr. Varol, egzersiz yapmanın ve hareketli yaşamın vücuttaki yağ oranının azalmasına sebep olduğunu ve başka metabolik hareketleri de düzenlediğinden kanser riskini azalttığını kaydetti.

SAĞLIK 07.04.2022, 11:57
Kanserden korunmak için hareketli yaşam büyük önem taşıyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, kanserin Türkiye’de ve bütün dünyada önemli bir sağlık problemi olduğunu hatırlattı.

Gelişmiş ülkelerin can kayıplarının daha fazla kanserden kaynaklandığını ve gelişmekte olan ülkelerdeyse ölüm sebeplerinin ikinci sırasında bu hastalığın yer aldığını ifade eden Varol, “Hayatımızın bütününde kronik hastalıklar ve kanserle mücadel etmeliyiz. Vücudumuzda iyileşmeyen yaralar gördüğümüzde, benler gördüğümüzde, ciddi kilo kaybıyla karşı karşıya kaldığımızda, kanser taraması yapmamız gerekebilir.” şeklinde konuştu.

Egzersiz ve hareketli yaşam tavsiyesi

Kanser riskinin farkında olmanın hastalığa yakalanma olasılığını azalttığını vurgulayan Varol, sözlerine şöyle devam etti:

“Dengeli ve yeterli düzeyde gıda tüketmenin büyük bir önemi var. Obeziteyle de vücudumuzdaki yağ hücresi artış gösterdikçe kanser gelişimi riski artış gösteriyor. Hareketsiz bir yaşam, yağlı gıdalar tüketmek de kanser riskinin artmasına sebep oluyor. Beslenme ile kolon kanserinin, obezite ile meme kanserinin bağlantılı olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışmalar var. Bu faktörlere insanlarımız dikkat edip kanser riskini azaltabilirler. Dengeli ve yeterli beslenmek, hareketli bir yaşamı benimsemek ve yağ alımını azaltmak vücuttaki metabolik hareketleri düzenlediğinden dolayı kanser riskini de azaltıyor.”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol

“Kanserde hava kirliliği de önemli bir sebep”

Kanser gelişiminde çevresel faktörlerin de önemli olduğunu ifade eden Varol, iş ve ev ortamının yanında fazlaca kalınan çevrenin de sağlıklı olmasının kansere yakalanma riskini azaltacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Önemli bir kanser sebebi de hava kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü tarafından akciğer kanseri hava kirliliği için kesin bir risk olarak görülüyor. Meme kanseri için de riski artırdığı ifade ediliyor. Yaşadığımız çevrenin suyunun, havasının, gıdasının sağlıklı olması için mücadele verdiğimizde, kanseri geliştirmiş olan çevresel faktörlerinin de önüne geçmiş oluyoruz.”

Yorumlar (0)