Kanser çocukluk çağlarında tespit edilebilecek!

Yaklaşık 10 yıldır kanser üzerine yürütülen bir çalışmada elde edilen sonuçların, tedavi ve erken tanı konusunda kritik öneme sahip olabileceği ifade ediliyor.

SAĞLIK 06.02.2020, 10:11 06.02.2020, 10:23
Kanser çocukluk çağlarında tespit edilebilecek!

Çalışmada, yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkan bazı kanser türlerindeki DNA mutasyonlarının taranmasıyla, kanserin çocukluk çağlarında tespit edilebileceği savunuldu.

Belirtileri ortaya çıkmadan tanımlanabilecek kanser türlerinin içinde beyin ve yumurtalık kanseri de yer alıyor.

Yüzde 99'u karanlıkta olan kanser hücrelerinin oluşum sürecini tanımlamayı amaçlayan araştırmaya, 37 ülkeden 300 araştırmacı katıldı. Araştırma hakkında konuşan Francis Crick Enstitüsü'nden Doktor Peter Van Loo, 30'dan fazla kanser türündeki genetik değişimin ne zaman ortaya çıkabileceğini tespit ettiklerini belirtti.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada 38 tip kanserdeki toplam 2 bin 658 tümörün genetik kodu analiz edildi. Aynı kişideki tümörlü DNA'larla sağlıklı hücreler karşılaştırıldı.

Kansere dönüşebilecek hasarlar belirlendi

Bilim insanları, kansere dönüşen "sürücü mutasyonun" kaynağı olan sınırlı miktardaki hasarı tanımlamayı başardı. Erken safhadaki mutasyonların yarısının, aynı dokuz gene sahip olduğu saptandı. Bu hücrelerdeki hasarların tekrarlanma kalıpları temel alınarak da bir hesaplama yapıldı.  Doktor Peter Van Loo bu sonuca ilişkin, "Kanser tiplerinin genetik mutasyonuna ilişkin ilk zaman çizelgesini geliştirmeyi başardık" ifadelerini kullandı.

Van Loo, tespit edilen kalıpların çözümlenmesiyle birlikte, kanser işaretlerini teşhis edebilmeyi sağlayacak testler uygulamanın mümkün olabileceğini belirtti.
 

Yorumlar (0)