Kanamalı beyin krizinin başlangıcı: Yüksek tansiyon

Nöroloji Uzmanı Özdemir, kanamalı beyin krizlerinin en büyük sebebinin yüksek tansiyon olduğunu ifade ediyor. Kanamalı beyin krizinin sebebinin yüzde 79 oranında yüksek tansiyon, yüzde 50 oranında şişmanlık ve yüzde 38 oranında da damar sertliği olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Özdemir, beyin kanamasının göstergesinin ise şiddetli baş ağrısı, ani baş ağrısı, kusma ve koma hali olduğunu aktarıyor.

SAĞLIK 28.03.2022, 13:38 29.03.2022, 11:46
Kanamalı beyin krizinin başlangıcı: Yüksek tansiyon

Eskişehir’de fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde görev yapan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gazi Özdemir, beyin kanamasıyla birlikte gelen beyin krizi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kanamanın sebepleri ve hangi bölgelerde olabileceği hakkında konuşan Özdemir, şunları aktardı: “Beyin kanaması dediğimiz sorunun meydana geldiği çeşitli bölgeler var. Örneğin bir beyin kanaması beyincikte, beyin etrafındaki suda, beyin dokusunda, sadece beyin suyunda, beyin yarımküresinde ya da beyin sapında oluşabilir. Kanamanın yere göre hastadaki belirtiler de değişir. Beyin kanaması çoğunlukla beynin infarktından daha ağır ve ani biçimde meydana gelir. Çoğunlukla ani, sık ve şiddetli baş ağrısı; ani kusma veya koma hali beyin kanamasının belirtisidir.”

“Kanamanın sebepleri çeşitlidir”

“Beyin dokusunun iç kısmında kanama olması halinde vücudun yarısında felç görülebilir. Ancak beyin çevresi suyunda kanama olduğunda felç yaşanmaz. Beyin damarının tıkandığı beyin krizi ile beyin kanamalarındaki risk faktörleri birbirinden farklıdır. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği’nin 41 nörolojik eğitim merkezinin ve 3 bin 100 hastanın katılımıyla yaptığı araştırmaya göre beyin kanamalı beyin krizlerinin risk faktörleri haritası büyük oranda ortaya çıkmıştır. Örneğin beyin kanamasının en büyük risk faktörü yüzde 79,2 oranında yüksek tansiyondur. Öte yandan kanamanın risk faktörleri arasında yüzde 50,6 oranla şişmanlık; yüzde 38,7 oranla damar sertliği; yüzde 30,4 oranla horlama; yüzde 34,9 oranla sigara tüketimi, yüzde 25 oranla kandaki yağ fazlalığı; yüzde 22,5 oranla kalp hastalıkları; yüzde 13,8 oranla kanın koyuluğu; yüzde 11,9 oranla şeker hastalığı; yüzde 11,7 oranla genel anestezi; yüzde 7,5 oranla alkolizm durumları yer alır.”



“Yüksek tansiyon en büyük risk faktörü”

“Beyin kanamalı beyin krizine sebep olan faktörlere baktığımızda ilk sırada yüksek tansiyonun yer aldığını görüyoruz. Damar baloncuğu dediğimiz anevrizma, genç veya ileri yaşlardaki kafa travması, damar yumağının oluşması, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, aşırı alkol tüketimi, kan hücrelerinin birbirlerine yapışıp kümelenmesini önleyen ilaçların kullanılması, kokain kullanımı, sigara tiryakiliği, hemofili, lösemi, tümör, bronş kanseri ve böbrek kanseri gibi sebepler de yüksek tansiyondan sonra en çok görülen kanama sebepleri arasındadır. Beyin damarı baloncuğu dediğimiz anevrizma, beyin kanamasına sebep olan sorunlar sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Yalnız beyin çevresinde olan kanama türünde ilk sırada bu anevrizma yer alıyor.”

“Tansiyonun uzun süre yüksek olması tehlikeli”

“Tansiyonun uzun süre yüksek kalması, beyin dokusu içindeki kılcal damarlarda çok küçük de olsa anevrizma yaratır. Eğer hastada daha öncesinde ortaya çıkan damar sertliği varsa bunun daha da şiddetlenmesine yol açar. Anevrizmalar genellikle doğuştandır. Damar sertliği bulunan hastalarda boyun veya kafa travması yaşanması ya da kokain kullanılması da anevrizmanın gelişmesine sebep olur. Anevrizmalar çoğunlukla beyinde gizlidir. Bunlar yalnızca yırtılıp beyin kanamasına yol açtığında tespit edilebilir. Çok nadir olarak yırtılmadan önce anevrizmanın belirtileri ortaya çıkabilir.”

Yorumlar (0)