Kan grubu koronavirüs riskini etkiliyor mu?

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) belirli bir kan grubu için daha riskli olduğuna ilişkin iddialara Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceylan'dan yanıt geldi. Prof. Dr. Ceylan, "Koronavirüsün kan grubuyla ilişki kurması çok beklenen bir olay değil, çok mantıklı gelen bir şey değil açıkçası." dedi. 

SAĞLIK 18.03.2020, 11:29
Kan grubu koronavirüs riskini etkiliyor mu?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak dünyayı etkisi altına alınan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisine ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. Koronavirüsün belirli bir kan grubuna daha çok bulaştığı iddia edildi.

Enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceylan, söz konusu iddiaya yanıt verdi. 

"Çalışma verisi olarak sunulmasını beklemek lazım"

Prof. Dr. Ceylan, "Çinliler tarafından bir web sitesinde yayınlandı. Ama bir tıp dergisinde yayınlanmadı. Bilimsel tarafı şüpheli. Çin'den çıkan bu tarz haberlere biraz temkinli yaklaşmak lazım. Geçenlerde de bir virüsün mutasyona uğradığına dair bir yazı yayınladılar ama daha sonra Batı'da yapılan çalışmalarda böyle bir şey gösterilemedi. Daha önce hiçbir viral enfeksiyonda böyle bir ilişki gösterilemedi. Çok temkinli yaklaşıp beklemek lazım. Çalışma verisi olarak sunulmasını beklemek lazım. Koronavirüsün kan grubuyla ilişki kurması çok beklenen bir olay değil, çok mantıklı gelen bir şey değil açıkçası." açıklamasında bulundu. 

İddia neydi?

Çinliler tarafından yayımlanan bir araştırmada, kan grubu A olanların koronavirüs taşıma risklerinin daha fazla olduğu, kan grubu 0 olan kişilerin ise koronavirüsten fazla etkilenmediği ileri sürüldü. 

Araştırmaya göre, koronavirüs ile kan grubu arasındaki ilişkiye dair yüzdelik oranlar şu şekilde:

  • A kan grubu : yüzde 37.75
  • 0 kan grubu: yüzde 25.80 
     
Yorumlar (0)