Kalp sağlığınız için bunlara dikkat edin!

Kalp hastalıklarının nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Onur Akpınar, korunma yöntemlerini anlattı. İşte kalp hastalıklarından korunmak için uyulması gereken kurallar...

SAĞLIK 12.04.2022, 01:19 12.04.2022, 02:02 Hakan Öksüz
Kalp sağlığınız için bunlara dikkat edin!

Kalp hastalıklarının günümüzde milyonlarca kişinin yaşamını kötü yönde etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Onur Akpınar, korunmak için uyulması gereken kurallardan bahsetti. Kalp hastalıklarından korunmak için zararlı alışkanlıkları bırakmak gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Onur Akpınar, önemli tavsiyelerde bulundu.

Kalp hastalıklarının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü ve ölüme neden olabildiğiğini belirten Prof. Dr. Onur Akpınar, "Genetik etkenlerin de rol oynadığını söylemek lazım. Her yaştan kişiyi etkileyebilir. Hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak lazım. Ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarının ilk sırada geldiğini unutmayalım." dedi.

"Hareketsiz yaşam tarzı en büyük tehlike"

Özellikle hareketsiz yaşam tarzının kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkardığını kaydeden Prof. Dr. Onur Akpınar, "Hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz, kalp damar hastalığı sizi büyük ihtimalle yakalıyor. Spor yapmayı bir lüks olarak görmemek gerek. Spor yapacak vaktinizin olmadığını düşünüyorsanız, en azından hareket edin. Dışarı çıkın, yürüyün. Haftada en az 1 saatin üzerinde vücudunuzu aktif edin. Egzersiz yapıldığında kılcal damarlar genişliyor. Bu da kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor." diye konuştu.

"Sigara tüketimi kalp krizi riskini yüzde 45 artırıyor"

Sigara gibi tütün ürünlerinin sağlığı bozan başlıca etkenlerden biri olduğuna değinen Akpınar, sigara tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 45 oranında artırdığına işaret etti. Akpınar, "Sigara kullanan kişilerin damarlarının iç yüzeyinde yağ ve kireç daha kolay birikiyor. Bu durum damar sertliğine neden oluyor. Kan akışı bozuluyor, bu da pıhtılaşma riskini artırıyor." dedi.

"Hipertansiyon hastaları tuzdan uzak dursun"

Hipertansiyonun tehlikelerinden söz eden Prof. Dr. Akpınar, "Kalbe fazladan iş yüklüyor. Kalp, bu yükü karşılayabilmek için genişliyor. Bir süre sonra kalbin kasılma ve gevşeme hareketlerinde aksaklıklar ortaya çıkıyor. Hipertansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerin tuzdan uzak durması gerekiyor. Öte yandan sporu günlük hayatlarına monte etmeleri de önemli." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)