Kalp krizi kapıyı çalmadan tedbir alın

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topçu, kalp krizi kapıyı çalmadan evvel tedbir alınması gerektiğini belirtti.

SAĞLIK 29.09.2021, 22:35 30.09.2021, 18:03
Kalp krizi kapıyı çalmadan tedbir alın

Kalp krizinin, kalbin besleyici damarlarından biri olan koroner arterlerde tıkanıklık neticesinde kalp kasının bir kısmının beslenememesine bağlı meydana gelen hasar olarak tarif edildiğini dile getiren Topçu, kalp krizinin en korkutucu yanının ani gelişmesi ve ölümle sonuçlanması olduğunu kaydetti. 

"Risk faktörleri ortadan kaldırılmalı"

Kalp krizinin tek bir nedeni olduğunu söylemenin zor olsa da iyi tarif edilmiş risk belirtilerinden söz etmenin mümkün olduğunu ifade eden Topçu, "Birinci derece akrabalardan kadında 65, erkekte 55 yaşından evvel kalp krizi geçirmiş biri olması, sigara kullanıyor olması, yüksek tansiyon hastası olması, diyabet hastası olması en büyük göstergeler. Normal bir kalp damarının iç yüzeyi kanın akışını kolaylaştıracak hücrelerle doludur. Ancak yukarıda saydığımız risk belirtileri olan bireylerde bu hücre yüzeyi hasarlanarak hücre tabakasının alt kısmında kolesterol birikintileri meydana getirebilmektedir. Özellikle risk faktörü olan bireylerde gerginlik, stres, tansiyon yükselmesi, ağır bir yemek, efor veyahut spor sonrası plaklarda meydana gelen yırtılmalar veyahut çatlamalar kalp krizini başlatmaktadır. Plaklarda meydana gelen bu yırtıklar damarın o bölgesinde pıhtı oluşmasına neden olarak kalp damarının tıkanmasına ve kalbin oksijensiz kalmasına yol açmaktadır." sözlerini sarf etti.

"Göğüs ağrısı olduğunda doktora gidilmeli"

Topçu, “Kalp krizinin en önemli işaretinin göğüs ağrısı olmakla birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma, mide bulantısı, kusma, çarpıntı, soğuk terleme, aşırı halsizlik belirtilerinin de buna eşlik ettiğini kaydeden Topçu, "Baskı tarzında göğüs ağrısından şikayet eden birisinin aklına ilk gelecek durum kalp krizidir. Kalp krizi haricinde başka bir durum, mesela mide ve kas ağrısı gibi akla gelecek durumlar hastanın değil doktorun teşhis koyarken aklına getirmesi gereken durumlardır. Onun için göğüs ağrısı oluştuğunda hastanın doktora gitmesi teşvik edilmelidir. Birden çok risk belirtileri olan birisinin kalp krizi geçirme olasılığı daha yüksektir. Dolayısıyla kalp krizi kapıyı çalmadan evvel tedbir alınmalıdır." diye konuştu. 

Yorumlar (0)