Kalp hastalarına sıcak hava uyarısı!

Hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber tansiyon ve kronik kalp rahatsızlığı olan insanlar için de kısmen sıkıntılı günler başladı. Kalp rahatsızlığı olan kişilere uyarı yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Balaban, “Özellikle kalp damar hastaları sıcak havalarda dışarıda fazla kalırsa, yükselen nabız ve tansiyon düşmesi ile birlikte kalp krizi tehlikesi yükselebilir. Güneşin çok yoğun hissedildiği saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır” dedi.

SAĞLIK 19.06.2022, 11:10 19.06.2022, 17:17
Kalp hastalarına sıcak hava uyarısı!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar kronik rahatsızlığı olan kişileri olumsuz yönde etkilemeye başladı. Kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi rahatsızlığı olan insanların, sıcak havalarda günlük en düşük 2 buçuk litre su içmesini ve serin havalarda dışarı çıkmaları gerektiğini dile getiren Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Babalan kronik rahatsızlığı olan kişiler için önemli tavsiyeler verdi.

Sıcak hava kalbe yük oluşturuyor

Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Balaban, “Yaz mevsiminde ve sıcak havalarda vücudumuz yükselen hava ısısını dengelemek adına cildimize daha fazla oranda kan yollamaya başlar ve bunu terleme şekliyle vücut sıcaklığını azaltarak yapar. Ciltte bulunan kan damarları genişlemeye başlar ve cilde daha yüksek oranda kan pompalanmaya başlar. Bunun neticesinde de tansiyon bir oranda düşer ve nabızda yükselme meydana gelir. Bu olay kalp üzerinde bir yük meydana getirir. Normal sağlıklı kişilerin kalbi bu yükü kaldırırken özellikle kalp damar ve kalp yetersizliği hastalarında bu yük kaldırılmayabilir ve kötü sonuçlara neden olabilir” dedi.

Böbrek yetersizliğine kadar gidebiliyor

Sıcaklığa uzun süre maruz kalan kalp damar hastalarının tehlike altında olduğunu dile getiren Uz. Dr. İsmail Balaban, “Sıcak havalarda uzun süre kalınırsa yükselen nabız ve tansiyon düşmesi ile birlikte kalp krizi tehlikesi yükselebilir. Kalp yetersizliği yaşayan hastalarda ise sıcak havalarda iç organ fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilir. Özellikle vücuttan fazla terleme ile beraber mineral ve su kaybıyla böbrek yetersizliği görülebilir. Böbreklere yapılan kan akımının düşmesiyle birlikte böbreklerden salınan bazı hormonlar tansiyonda aynı işlemlere neden olabilir. Bunun sonucunda da hipertansiyon hastalarında ani yükselmeler ve ani düşüşlerle beraber kan basıncında karışıklıklar meydana gelebilir” ifadesine yer verdi.

Kalp hastaları nelere dikkat etmeli?

Açıklamalarına devam eden Dr. Balaban kalp hastalarının hangi konulara dikkat etmesi gerektiğine dair bilgilendirme sağladı.

  • "Kalp hastaları özellikle yaz mevsiminde ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Hasta doktoruna sormadan hiçbir şekilde ilaç kullanmayı bırakmamalı veya ara vermemelidir.
  • Su tüketmek bu aylarda oldukça önemlidir. Yaz aylarında en düşük 2 buçuk litre su içmelisiniz. Böbrek yetersizliği ve kalp yetersizliği hastaları gün içerisinde ne miktarlarda sıvı tüketeceklerini doktoruna kesinlikle danışmalıdır.
  • Sıcakların en fazla görüldüğü saatlerde, güneşin fazla etkili olduğu zamanlarda dışarıya çıkılmamalıdır.
  • Ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Günlük normal olağan egzersizlerini serin havaların olduğu saatlerde yapmaları gerekmektedir.
  • Tansiyon hastaları için özellikle hipertansiyon ilacı kullanımı sağlayan kişiler yaz aylarında tansiyon takiplerine oldukça özen göstermelidir. Tansiyonların da oluşacak ani bir yükselme, düşüş gibi değişiklikler görülüyorsa ilaç düzenlemesi veya ilaç değişikliği için doktora gözükmesi gerekmektedir” diyerek sözlerine son verdi.
Yorumlar (0)