Kahve içmek sağlığa iyi mi geliyor?

Kahve içmeyi sevenler, kahvenin oldukça faydalı olduğunu söylerler. Hoş bir kokuya sahip olmasının ve sabahları enerji vermesinin ötesinde kahve alışkanlıklarınızın sağlığınızı gerçekten etkilediğine dair kanıtlar var. Peki, kahve sağlığınızı nasıl etkiliyor?

SAĞLIK 20.05.2019, 16:10 20.05.2019, 16:15
Kahve içmek sağlığa iyi mi geliyor?

Ruh halinize iyi gelir

Bir fincan kahvenin sabahları asık olan suratınızda tebessüm oluşturmasının bir nedeni olabilir. Kahvenin beyindeki dopamin üretimini artırdığına dair kanıtlar var.

Yapılan bir çalışma, her gün dört fincan veya daha fazla kahve içen kadınların depresyon sıkıntısı çekme ihtimalinin yüzde 20 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Bir diğer çalışmaya göre de kahve içenlerin intihara teşebbüs etme ihtimalinin içmeyenlerin yarısı kadar olduğu belirlendi.

Diyabetin önlenmesine yardımcı olur

Bazı çalışmalara göre çok kahve içenlerin, daha az miktarda içen veya hiç içmeyen insanlara göre tip 2 diyabete sahip olma olasılığı daha düşüktür. Harvard Tıp Fakültesi’ne göre, bunun nedeni kahvenin kan şekerini düşüren maddeler içermesidir.

Hangi bileşenin bu etkiye neden olduğu bilinmiyor. Etkileri aslında kafeinsiz kahve daha güçlü olabileceğinden, muhtemelen kafein değil. Bazı araştırmacılar, kan şekerini düşüren maddenin antioksidanlar olduğunu ve demleme yönteminin önemli rol oynadığını öne sürüyorlar.

Kalp sağlığını korur

Harvard tarafından yapılan bir çalışmaya göre, her gün iki fincan veya daha fazla kahve kalp yetmezliğine karşı koruma sağlayabilir. Araştırmacılar, her gün dört fincan kahve içenlerin yüzde 11 daha az kalp yetmezliği riski taşıdıklarını buldular.

Diğer çalışmalar, yeşil çay içmenin yanı sıra kahve içmenin de çoğu insanda inme ve kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabileceğini ortaya çıkardı. Özellikle de kadınlarda…

Parkinsona iyi geliyor

Araştırmacılar, kahvede bulunan kafeinin Parkinson hastalığına sahip olan kişilerin kontrol edilemeyen hareketlerini yönetmelerine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Fazla kahve tüketenlerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğuna dair araştırmalar da var.

Bununla birlikte Harvard Tıp Fakültesi, bu faydaların erkekler ile sınırlı olabileceğini söylüyor.

Safra kesesi taşlarına karşı 

Safra kesesi taşları ağrıya neden olur ancak kahve onları uzak tutmaya yardımcı olabilir. İtalya’da yapılan bir araştırma, düzenli olarak kahve veya şarap içen ya da balık veya tam buğday ekmeği tüketen insanların safra kesesi taşına sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Fakat çoğu araştırmacı, bu ilişkiye dair kanıtların tam olarak netleşmediği konusunda hemfikirdir.

Karaciğer dostu

Bazı çalışmalar, kahve tüketimini karaciğer sağlığı ile ilişkilendiriyor. Birçok araştırmacı, tüketilen kahve türünün önemli olduğunu düşünüyor. Örneğin, filtre kahvenin karaciğeri koruyucu bir etkiye sahip olduğuna inanılmaktadır, çünkü filtreler ‘cafestol’ ve ‘kahweol’ yağlarının süzülmesini sağlar. Bu maddeler, karaciğer enzimlerinde yükselmeye neden olabilir. Espresso, yağlı karaciğer hastalığının ciddiyetini artırabilen sakaroz içerir.

Kanserden koruyor mu?

Kahve tüketimi, karaciğer kanseri riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Bazı araştırmalar, kahve tüketiminin özellikle erkeklerde karaciğer kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını doğrulamaktadır. Bunu kısmen karaciğerde iltihaplanmaya neden olan gen ekspresyonunu durdurmasından dolayı olduğu düşünülmektedir.

Bazı çalışmalar, yukarıda ‘cafestol’ ve ‘kahweol’ olarak belirtilen iki maddenin kansere karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca kahve tüketiminin meme, kolon ve kalın bağırsak kanseri oranlarını düşürdüğünü gösteren araştırmalar da var.

Daha uzun bir yaşam…

Kötü yaşam tarzı alışkanlıkları ile ilgili yapılan bir araştırma, her gün en az bir fincan kahve içenlerin on yıl boyunca yaşam tarzıyla ilgili sağlık sorunlarından ölme riskinin azaldığını gösterdi.

Yorumlar (0)