Kahvaltıda yumurta tüketiyorsanız çay içmeyin

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli,  çayın içerisinde ‘tanen’ isimli madde bulunması sebebiyle kahvaltıda, çay ve yumurtanın aynı anda tüketilmemesi gerektiğini açıkladı.

SAĞLIK 19.06.2021, 15:15 20.06.2021, 15:09
Kahvaltıda yumurta tüketiyorsanız çay içmeyin

Birlikte tüketilmemesi gereken besinler hakkında açıklama yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli, çayın içerisindeki 'tanen' isimli maddenin demir emilimini azalttığını ifade etti.

“Besin eşleştirmeleri doğru bir şekilde yapılmalı”

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli, besin eşleştirmeleriyle ilgili doğru seçimlerin yapılması gerektiğini söyleyerek şunları aktardı:

"Meyveler sağlıklı besinler arasında değerlendirilse de pek çok meyvenin aynı anda tüketilmesi hiçbir fayda sağlamayabilir. Hayvansal protein de sık sık hataların yapıldığı besin gruplarındandır. Bu nedenle balık, tavuk ve et ile süt, süt ürünleri ve yumurtanın ayrı olarak tüketilmesi gereklidir. Sarımsak ile soğanı beraber tüketmekten de kaçınılması gerekiyor. Bu iki besinin fazla tüketilmesi, baş dönmesine, baş dönmesine, ciltte lekelere, midede hazımsızlığa sebep olabiliyor. Kahve ve çayın yemeklerle beraber içilmesi, alınan demir miktarını düşürüyor. Uzmanlar buradan hareketle, içecekleri yemekten minimum 45 dakika sonra içmeniz gerektiğini söylüyor."

“Zehirlenme riski var”

Kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen yumurta, vücutta emilimi ve demir içeriği yönünden zengin bir hayvansal besin olarak belirtildiğini söyleyen Ciğerli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kahvaltıda yumurta ile beraber çay içilmesi yanlış bulunuyor. Bunun nedeni çayın içerisindeki 'tanen' isimli maddenin demir emilimini azaltması şeklinde aktarılıyor. Bu yüzden sağlık yönünden yumurta-çay ikilisinin birlikte  tüketilmemesi tavsiye ediliyor. İki asidik besinin birlikte tüketilmesi, zehirlenme riskine neden olabiliyor. Yemeklerle birlikte tüketilen turp ve yoğurt, midede ekşimeye ve yanmaya yol açıyor. Bu, sindirim ve beslenme açısından sorun olduğu için ayrı bir şekilde tüketilmeleri, vücudun yapısı için daha doğru değerlendiriliyor. Yoğurtlu yemeklerle birlikte sirke gibi ekşi gıdaların tüketilmesi de tavsiye edilmiyor."

Yorumlar (0)