Kahvaltı yapmak mı? Yoksa akşam yemeği yemek mi? Hangisi daha önemli? 

Özellikle çalışan insanlar, biraz daha fazla uyumak için ya da işe geç kalmamak için vb. sebeplerle kahvaltı yapmıyor. Peki büyüklerimizin günün en önemli öğünü olarak saydıkları kahvaltıyı atlamak doğru mudur? Cevabı haberimizde… 

SAĞLIK 20.10.2022, 10:32 21.10.2022, 09:03
Kahvaltı yapmak mı? Yoksa akşam yemeği yemek mi? Hangisi daha önemli? 

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’ne bağlı olarak bir araştırma ekibi, kahvaltı yapmanın ilerki saatlerde açlık hissini etkileyip etkilemediğini incelemek için 30 kişilik gönüllü bir grupla bir deney yaptı. Bu gruba iki ay boyunca günlük alınması gereken  kalorinin yarısına denk gelen 850 kalorilik bir kahvaltı verildi. Ardından gönüllü grup, hafif bir öğle yemeği ve akşam yemeği yedi. Kahvaltıda insanı tok tutacak olan , özellikle yumurta, sosis, yogurt gibi besinler kullanıldı. 

İki ay boyunca bu şekilde beslenen grup, daha sonra bir ay boyunca günün en kalorili yemeğini akşam yemeği olarak yediler. Deneye katılanların yaktıkları kalori, metabolizmaları vs. her şey birbirine çok yakın olmasına karşın, sabah kahvaltılarını sağlam bir şekilde yaptıklarında gönüllülerin, günün geri kalanında çok fazla acıkmadıkları tespit edildi. 
Böylelikle sabah kahvaltıyı tam olarak yapan kişiler, uzun süreli tokluk yaşıyorlar ve diğer öğünlerini de kontrol edebiliyorlar. 

Kahvaltı yapmak neden çok önemli? 


Diyetisyen olan Beth Czerwony, kahvaltının günün en önemli olup olmadığı sorusuna şöyle cevap vermektedir: ‘’Depo boşken arabanızla uzun bir yolculuğa çıkar mısınız?’’ Kahvaltıyı da bu şekilde düşünün. Vücudunuza yakıt almadan ondan hareket etmesini ve düşünmesini nasıl isteyebilirsiniz?

  •  Sabah saatleri, vücudumuzun insilüne karşı en hassas olduğu yani kan şekeerini en etkin kullandığı saatlerdir.  Bu sebeple yüksek oranda şeker, nişasta vb. içeren gıdalar yerine kahvaltıda lifli gıdalar tüketmek çok faydalıdır. Kahvaltıyı atlayan kişilerde Tip 2 diyabet riski % 55 oranında atlamayanlara göre daha fazladır. 


     
  • Yapılan gözlemlere göre özellikle kahvaltı yapan çocuklar okula gittiklerinde derslere dikkatlerini daha iyi vermektedirler. 
     
  • Sabah kahvaltısını uyandığımız gibi yemesek de, iki saat içerisinde bir şeyler yenilmesi önerilmektedir. Böylelikle karnımız doymasa bilekan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.  Amerikalı’ların % 25’I kahvaltıya vakit bulamadıkları için atladıklarını söylemektedir. Böyle bir durumda ise akşamdan kendinize kahvaltı hazırlayabilirsiniz.  


     
  • Kahvaltı yapmak, metabolizmayı hızlandırmaktadır. Çünkü vücudumuz genetic faktörlerden dolayı uzun süre aç kaldığında, kendini yeni bir açlık dönemine hazırlamak için bol miktarda kalori depolar. Fakat kahvaltı yapılırsa, metabolizma çalışmaya başlar ve daha çok kalori yakılır.  Dolayısıyla kahvaltıyı atlamak aslında vücudun kilo alma eğilimini ortadan kaldırır ve böylece hem kilo almamış hem de busayede kalp sağlığı da korunmuş olur. 


     
  • Vücudumuzdaki birincil stress hormunu olan ‘’kortizol’’ özellikle sabah saat 7 gibi en yüksek seviyededir. Bu sebeple sabahları bir şeyler yemek, endişeli ve stresli olmanızı da engelleyebilir.
Yorumlar (0)