Kafatasının yarısı yoktu… Çareyi Türk hekimlerinde buldu

3 sene önce geçirdiği bir trafik kazası sonrası kafatasının yarısını kaybeden Gürcistanlı genç kız, geçirdiği bir dizi ameliyatın ardından çareyi Türk doktorlarında buldu. 

SAĞLIK 18.07.2022, 11:52
Kafatasının yarısı yoktu… Çareyi Türk hekimlerinde buldu

Gürcistan’da yaklaşık 3 sene önce trafik kazası geçiren 20 yaşındaki Mariami Tchanturidze, kafasının büyük bir bölümünü yitirdi. Geçirdiği bir dizi ameliyata rağmen sağlığına kavuşamayan Gürcü genç kız, sonunda kendini Türk doktorlarına emanet etmek için başvuruda bulundu. İstanbul'da özel bir hastane ile iletişime geçen Tchanturidze’nin ameliyat talebi kabul edildi. Tetkikler ve operasyon öncesi incelemeler için Türkiye’ye gelen genç kızın kafatası kubbesinin büyük hasar gördüğü tespit edildi. Kafatasının neredeyse yarısını kaybeden Tchanturidze, yaklaşık 3 saat süren bir operasyon geçirdi. Genç kıza titanyum meçler eşliğinde kafa kalvaryumunu tekrar biçimlendirecek bir operasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Beyin Sinir ve Omirilik Cerrahı Op. Dr. Selçuk Gözcü, Tchanturidze’nin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu açıkladı. 

Fizik tedavi süreci başlayacak

Mariami Tchanturidze’nin beyin kısmında büyük bir hasar tespit ettiklerini dile getiren Op. Dr. Selçuk Gözcü, hastanın bir süre rehabilitasyon desteği alacağını açıkladı. Genç kızın hem konuşması hem yürümesi hem de günlük aktivitelerini sağlayabilmesi için fizik tedavi sürecine en kısa sürede başlanacak. Hastanın Türkiye’ye gelmeden önce birçok ameliyat geçirdiğini ve bu sebeple kafatasında ağır tahribatlar meydana geldiğini dile getiren Op. Dr. Gözcü, genç kızın son durumu hakkında bilgiler verdi. 

“Çok başarılı bir ameliyat geçirdik”

Tchanturidze’yi ameliyata almadan önce uzun süre tetkikler gerçekleştirdiklerini dile getiren Gözcü, “Genç kızımız 3 sene önce bir trafik kazası geçirmiş. Bu sebeple kafatasında çeşitli kırıklar ve beyin kanaması gibi sorunlar yaşamış. Uzun bir süre yoğun bakım altında tutmuşlar. Bir dizi ameliyata girdiği gibi kafatası da epey yıpranmış. Bu süreçte hastamızdan bize talep geldi. Kafasını yeniden şekillendirmek için ameliyat talebinde bulundu. Kendisine onay verdikten sonra buraya geldi, tetkiklerini gerçekleştirdik. Yaptığımız incelemelerde bu kızımızın kafatası kubbesinin neredeyse yarısının olmadığını fark ettik. Sonrasında operasyon sürecimiz başladı. Çok başarılı bir ameliyat geçirdik” şeklinde konuştu. 

“Tıpkı eski kafatası gibi yeni bir kafatası inşa etmekteyiz”

Gerçekleştirilen operasyon hakkında detayları paylaşan Gözcü, “Tıpkı eski kafatası gibi yeni bir kafatası inşa etmekteyiz. Kızımızın hem dış görünümünü hem de sosyal yaşamındaki mutluluğunu yeniden kendisine kazandırmak için güzel bir süreci başlatmış olduk. Hastamız zor bir süreçten geçtiği gibi bundan sonra rehabilitasyon sürecine başlayacak. Bunun yanı sıra hem konuşması hem yürümesi hem de günlük aktivitelerini yerine getirebilmesi için fizik tedavi aşamasına da en kısa sürede geçiş yapacağız” ifadelerini kullandı. 

“Hastaneler artık bu konuda oldukça ileri seviye teknolojilerle çalışıyorlar”

Yeni bir kafatası inşa etme konusunda teknolojinin oldukça ilerlediğini dile getiren Gözcü, “Hastaneler artık bu konuda oldukça ileri seviye teknolojilerle çalışıyorlar. Biz hastamıza operasyon sırasında titanyum meçler eşliğinde kalvaryumun tekrar biçimlenmesini sağlayacak bir müdahale yaptık. Bu operasyonlar, artık bilgisayarlarda üç boyutlu bir biçimde de çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. İnşallah bundan sonra kendisi için çok daha mutlu ve çok daha güzel bir dönem başlayacak” dedi. 

“Böylesine önemli bir operasyona imza atmak bizim için de çok büyük bir mutluluk kaynağı”

Ameliyatın yaklaşık 3 saat boyunca devam ettiğini dile getiren Gözcü, “Operasyonun ardından hastamızı yoğun bakıma aldık. Yaklaşık 1 gün boyunca bu bölümde izlendi. Sonrasında kendisini yoğun bakımdan çıkararak normal odasına naklettik. Artık fizik tedavi sürecine başlayacağız. Beyin ile alakalı bir ameliyat olduğu için şu an kızımızda yeme ve konuşma gibi bazı fonksiyonel bozukluklar var. Bu kayıpları da telafi edebilmek için rehabilitasyon sürecine hız vereceğiz. Böylesine önemli bir operasyona imza atmak bizim için de çok büyük bir mutluluk kaynağı” ifadelerini kullandı. 

“Bir umut olarak Türkiye’ye geldik”

Operasyon sonrası duygularını paylaşan anne Nadiya Kaftaradze ise tüm hastane personellerine ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederek, “Kızım 3 sene önce büyük bir trafik kazası geçirdi. Beyninde ağır hasarlar oluştu. O kadar çok ameliyata girdi ki, artık sayamadık. Bir dönem de kalp krizi geçirmişti. 3 senedir ülkemizde tedavi altındaydı ancak bir türlü istenilen seviyeye gelemedi. Bir umut olarak Türkiye’ye geldik. Doktorlar çok başarılı bir ameliyatın gerçekleştiğini söylediler. Sadece 1 gün yoğun bakımda kaldı. Başta Selçuk Bey olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)