Kabusun yeni adı "maymun çiçeği virüsü" yayılıyor: Aşısı var mı? Ölüm oranı ne? İşte detaylar...

Dünya genelinde hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü, birçok ülkeyi alarma geçirdi. ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Portekiz, İspanya ve İngiltere’nin ardından virüsün, Avustralya, Belçika, Fransa ve Almanya’ya da sıçradığı açıklandı. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

SAĞLIK 20.05.2022, 16:38 20.05.2022, 17:39
Kabusun yeni adı "maymun çiçeği virüsü" yayılıyor: Aşısı var mı? Ölüm oranı ne? İşte detaylar...

İlk başta 7 Mayıs tarihinde İngiltere'de ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, son 2 hafta içinde 7 farklı ülkeye yayılırken, Kanada'da ise 17 şüpheli vakanın bulunduğu belirtildi. İngiltere'de vaka sayısı 9'a çıkarken, İspanya’da bugüne kadar doğrulanmış 7, Portekiz'de 5, Avustralya, İtalya, ABD ve İsveç’te 1’er vaka görüldü. Maymun çiçeği virüsünün insanlar arasında yayılma hızı küresel bir paniğe sebep oldu. "Maymun çiçeği virüsü ne zaman ortaya çıktı?", "Maymun çiçeği virüsünün aşısı var mı?", "Hangi ülkelerde görüldü?", "Maymun çiçeğinin ölüm oranı ne kadar?", "Maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler ve bu virüs nasıl bulaşıyor?" sorularının cevabını bu haberde bulabilirsiniz.

Nadir bir hastalık olarak değerlendirilen maymun çiçeği, 1958’de ilk olarak araştırma için tutulmuş olan maymun kolonilerinde çiçek gibi bir hastalığın iki salgınının ortaya çıkması sonucunda keşfedildi. Maymun çiçeği hastalığı kemirgenler gibi genel anlamda enfekte hayvanlardan bulaşıyor. Virüs insanlar arasında kolay bir şekilde yayılmıyor fakat insandan insana bulaşma, büyük solunum damlacıklarıyla gerçekleşiyor. Maymun çiçeği semptomları gribe benzerken, şişmiş lenf düğümleri de ortaya çıkabiliyor.

4 ülkeye daha sıçradı

Dünya geneline yayılmaya başlayan ve şu ana kadar 7 farklı ülkede görülen maymun çiçeği virüsü, Avustralya, Almanya, Belçika ve Fransa’ya da sıçradı.

Şu ana kadar İngiltere, Portekiz, İspanya, ABD, İsveç, İtalya ve Kanada’da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, 4 farklı ülkeye yayıldı. İnsan yüzünde ve vücudun diğer bölgelerinde deri döküntüleri ile beliren, ayrıca baş ağrısı ve ateş gibi semptomlara sebep olduğu ifade edilen maymun çiçeği virüsünün ortaya çıktığı ülkeler listesine Belçika, Fransa, Avustralya ve Almanya da dahil oldu. Fransız yetkililer, Paris'in de yer aldığı Ile-de-France bölgesindeki 29 yaşındaki bir hastanın testinin pozitif çıktığını duyurdu. Enfekte olan şahsın yakın dönemde virüsün ortaya çıktığı bir ülkeye seyahat etmediği ifade edildi. Belçikalı uzmanlar da iki farklı kentte 2 vakaya rastladıklarını açıkladı. Anvers'te ilk hastaya teşhis konulurken, ikinci vaka ise Flaman Brabant’ta kayda geçti. İki şahsın da hafif semptomlarının olduğu belirtildi.

Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih şehrindeki Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü, ülkedeki ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini açıkladı. Söz konusu hastada, hastalığın önemli bir belirtisi olarak değerlendirilen deri lezyonunun görüldüğü kaydedildii. Avustralya'nın Victoria eyaletinin Melbourne şehrinde ilk maymun çiçeği virüsü, 30'lu yaşlardaki bir erkekte ortaya çıktı. Hastanın daha önce virüsün görüldüğü İngiltere'yi ziyaret ettiği ifade edildi.

“İlk kez 1970'te görüldü”

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün ilk olarak insanlarda, 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edildiğini bildirdi. 1970 yılından beri ise Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gabon, Liberya, Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Güney Sudan ve Sierra Leone olmak üzere 11 Afrika devletindeki insanlarda maymun çiçeği virüsü ortaya çıktı. Afrika dışında virüs, ilk defa 2003’te ABD'de görüldü. Ardından 2018 yılında İngiltere v İsrail’de, 2019 yılında Singapur'da, 2021'de ise ABD'de Afrika'ya gitmekte olan bazı insanlarda maymun çiçeği virüsü görüldü. 2017 yılından beri Nijerya'da 200'ü aşkın maymun çiçeği virüsü görülürken, 500'ü aşkın şüpheli vaka ise rapor edildi. Vakaların yüzde 3'ü ölümle neticelenirken, söz konusu virüs Nijerya’da büyük bir salgına sebep oldu. 

Maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika ve Orta Afrika (Kongo Havzası) türü olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Kongo Havzası versiyonunun daha şiddetli hastalığa yol açtığı ve daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor.

İlk olarak İngiltere'de ay başında görülen maymun çiçeği virüsünün, ilerleyen süreçte ABD'ye ve Avrupa ülkelerine yayılması, dünya genelinde endişeye yol açıyor.

Maymun çiçeği virüsünün ölüm oranı

Endemik bir virüsün yol açtığı nadir hastalıklardan biri olarak değerlendirilen maymun çiçeğinin iki türü olan Batı Afrika ve Kongo türünün, ayrı ayrı ölüm oranları mevcut. Kongo türünün yüzde 10'a yakın ölüm tehlikesi bulunurken, Batı Afrika türünde ise her 2 vakadan 1’inde yüzde 1 civarında ölüm oranına sahip olduğu değerlendiriliyor.

Genel anlamda hayvandan insana ve çok nadir olarak da yakın temas yoluyla insandan insana bulaşan virüs, vücutta kaşıntılı kabarcık ve yüksek ateşe yol açabiliyor.

İlk vaka İngiltere’de ortaya çıktı!

En son 2021 yılında Kasım ayında ABD'de ortaya çıkmasından sonra yeniden Afrika dışında görülen maymun çiçeği virüsü, 7 Mayıs'ta ilk olarak İngiltere'de, daha önce Nijerya'ya seyahat eden bir şahısta tespit edildi.

İlerleyen dönemde İngiltere’deki maymun çiçeği vakaları günden güne artarken 18 Mayıs’ta toplam vaka sayısı 9'a yükseldi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, söz konusu yeni vakaların virüsün endemik olarak değerlendirildiği bir ülkeyle herhangi bir seyahat ilişkisi olmadığını, bu sebeple bireylerin, bulaşma yoluyla enfekte olmasının mümkün olduğunu aktardı.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, yeni vakalardan bir tanesinin başkent Londra'da, diğerinin de İngiltere’nin güneydoğusunda belirlendiğini açıkladı.

Ajans, ağırlıklı olarak son maymun çiçeği virüsü vakalarının biseksüel ve eşcinsel bireyler arasında çıktığını ve görülen yeni vakaların da daha önce teyit edilmiş vakalarla bağlantısı olmadığı detayını aktardı.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, yeni vakaların, söz konusu virüsün endemik olduğu bir ülkeyle bir seyahat ilişkisi olmadığını, bu sebeple bireylerin bulaşma yoluyla enfekte olmasının mümkün olduğunu kaydetti.

İsveç ve İtalya’da görüldü

Maymun çiçeğinin görüldüğü bir diğer ülke olan İtalya’da, İspanya’dan gelen bir kişide ilk vakanın tespit edildiği açıklandı.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, Roma’ya İspanya’nın Kanarya Adaları’ndan gelen bir şahısta maymun çiçeği virüsü görüldü.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsünün maymun çiçeği virüsüyle ilgili İtalya’daki mevcut durumu takip amaçlı olarak uzmanlardan kurulu özel bir görev gücü hazırladığı aktarıldı.

Öte yandan kıtada, maymun çiçeği virüsünün son görüldüğü ülke İsveç oldu.

Virüsün bulaştığı bir kişinin, başkent Stokholm'de hastaneye sevk edildiği ve durumunun iyi olduğu bildirildi. Vakanın hangi sebeple virüs kaptığı ise şu an bilinmiyor.

Kanada’da 17 şüpheli vaka

Avrupa haricinde virüs, Amerika kıtasında Kanada ve ABD’de de görüldü.

Dün Kanada hükümetinden gelen açıklamada, 17 şüpheli vakanın Montreal bölgesinde tespit edildiği bildirildi.

Kanadalı araştırmacılar virüsün, şüpheli vakaların bir bölümüne eşcinsel ilişki yoluyla bulaştığı olasılığı üzerinde durdukları bilgisini aktardı.

ABD'nin Massachusetts eyaletinin Halk Sağlığı Birimi ise Kanada'ya 18 Mayıs'ta seyahat eden bir şahsın enfekte olduğu bilgisini paylaştı.

Virüs, Avustralya’ya da sıçradı

ABD ve Avrupa'da da yayılan maymun çiçeği virüsünün Avusturalya'nın Victoria eyaletinde de ilk vakası tespit edildi. Eyaletin Sağlık Bakanlığı tarafından gelen açıklamada, 16 Mayıs'ta 30 yaşındaki bir şahsın Melbourne'e dönmeden evvel hafif semptomlar gösterdiği ve tıbbi destek istediği aktarıldı.

Açıklamada söz konusu hastanın testinin pozitif çıktığı ve hastanın izole edildiği bildirildi. Öte yandan, New South Wales Sağlık Bakanlığı ise Avrupa'dan gelen 40'lı yaşlardaki bir şahsın, virüs ile uyumlu olduğu belirtilen semptomlar sebebiyle evde izole edildiğini açıkladı.

Çiçek aşıları, yüzde 85’e kadar etkili

Maymun çiçeği virüsünün, dünyanın diğer bölgelerine ülkelerine yayılarak küresel bir pandemiye dönüşme olasılığı tartışılırken, virüsün ölüm tehlikesine karşı etkili bir aşının mevcut olup olmadığı da merak edilenler arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı’ndan gelen açıklamada, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı bulunmadığı fakat çiçek hastalığı aşısının bir noktaya kadar koruma sağladığı aktarılarak, ihtiyaç duyulması halinde aşının teklif edildiği detayını iletti.

Dünya Sağlık Örgütü de çiçek hastalığını yok etmek amacıyla kullanılan aşıların, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85'e yakın etkili olduğunu gösteren verileri paylaştı.

Yorumlar (0)