Kabusun yeni adı: Langya

Çin'de görülen LayV (Langya) adlı yeni virüsün 35 kişide tespit edildiği bildirildi.

SAĞLIK 10.08.2022, 23:52
Kabusun yeni adı: Langya

İngiltere medyasında yer bulan habere göre, Şantung ve Henan eyaletlerinde görülen virüsün hayvanlardan insanlara geçiş yaptığı tahmin ediliyor.

Ağırlıklı olarak kır farelerinde gözlenen virüse ülkede 35 kişide rastlandı.

Öksürük, ateş ve halsizlik belirtileri gösteren virüsün insandan insana yayıldığına ilişkin olarak an itibarıyla somut bir veri bulunmuyor.

Singapur'da bulunan Duke-NUS Tıp Okulu'nda görev yapan araştırmacı Wang Linfa, LanyV vakalarının ciddi olmadığını ve panik oluşturulmaması gerektiğini ifade etti fakat yine de dikkatli olunmasına yönelik çağrı yaptı.

Köpeklerin yüzde 5'inde görüldü

Bilim insanlarınca gerçekleştirilen testlerde kır farelerinin yüzde 27'lik kısmında LayV'ye rastlanırken, köpeklerin yüzde 5'lik kısmında ve keçilerin de yüzde 2'lik kısmında virüs görüldü.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, insanlarda görülen her dört virüsten üçünün hayvanlardan insanlara geçiş yapmış olabileceğinin altını çiziyor.

BM (Birleşmiş Milletler) de yaban yaşamı istismarı ve iklim krizinin şiddetlenişi sebebiyle benzer hastalıkların görülebileceğine yönelik uyarıda bulunmuştu.

Avustralya, Singapur ve Çin'den araştırmacıların LayV'nin tespitine ilişkin olarak kaleme aldıkları makale, çeşitli tıp dergilerinde yayımlandı.

Yorumlar (0)