Justin Bieber'ın hastalığı Lyme nedir? Lyme belirtileri nelerdir?

Parazitlerden bulaştığı bilinen Lyme hastalığı eğer tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.

SAĞLIK 09.01.2020, 14:55 09.01.2020, 15:01
Justin Bieber'ın hastalığı Lyme nedir? Lyme belirtileri nelerdir?

Dünyaca ünlü şarkıcı Justin Bieber'ın açıklamasının ardından Lyme hastalığı gündeme geldi. Peki Lyme nedir? Lyme nasıl tedavi edilir?

Lyme, kene ve kene benzeri parazitlerin insanlara bulaştırdığı bir hastalık olarak biliniyor. "Geyik kenesi" olarak da adlandırılan Lyme hastalığı, boreilla bakterisi sayesinde bulaşıyor. Hastalık eğer tedavi edilmezse felce ve ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Lyme hastalığı ile ilgili olarak salgın alarmı vermişti.

Sağlıksız görünümü yüzünden uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen Kanadalı şarkıcı Justin Bieber, bu iddiaları yalanlayarak lyme hastalığına yakalandığını duyurdu.
Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığı kene ve benzeri parazitler tarafından taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyon yaratması sonucu oluşur.

Genellikle hastalık kene ısırığından 3 hafta sonra yorgunluk ve ateşle birlikte kendini göstermektedir. Eğer tedavi edilmezse hastalığın gösterdiği nörolojik semptomlara felce kadar varabilmektedir.

Lyme belirtileri nelerdir?
Lyme hastalığının yaygın belirtileri;
ateş
titreme
yorgunluk
vücut ağrıları
baş ağrısı
boyun tutukluğu
şişmiş lenf bezleridir.

Lyme nasıl tedavi edilir?
Lyme hastalığının tedavisinde birkaç hafta boyunca doksisiklin, amoksisilin, sefuroksim aksetil ve türevlerinden olan antibiyotikler kullanılmaktadır.

Yorumlar (0)