Johnson & Johnson’a jinekomasti davası!

Johnson & Johnson (J&J), Risperdal adlı ilaçla ürünlerinin aynı anda kullanılmasının jinekomastiye neden olduğu uyarısında bulunmadığı için 8 milyar dolar tazminat ödemesi gerektiği jüri tarafından söylendi.

SAĞLIK 09.10.2019, 11:00 09.10.2019, 11:28
Johnson & Johnson’a jinekomasti davası!

Merkezi ABD’de bulunan, kozmetik ve hijyenik ürünler üreten çokuluslu şirket Johnson & Johnson, antipsikotik etkisi olduğu bilinen antidepresan ilaç Risperdal ile aynı anda J&J ürününü kullanan ve bu nedenle jinekomasti olduğu geçen yılki tetkik ve soruşturmalarla neticelendirilen genç adam Nicholas Murray’a 8 milyar dolar tazminat ödeyebilir. Genç adam, daha önce de 680 bin dolar tazminat almıştı. Nerdeyse, Johnson & Johnson’ın tüm dünyadaki gelirinin yüzde 10’una denk jürinin önerdiği rekor tazminat olan 8 milyar dolar, bu tarz davalar için örnek vaka olabilir.

26 yaşındaki davacı, 2003 yılında otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını aktardı. Risperdal adlı ilacı o dönemden beri kullandığını belirtti. J&J’nin, kullanıcılarını jinekomasti riskine karşı uyarmadığını, antipsikotik etkisi olan Risperdal adlı ilaç ile kullanımının belirtilmediği sebebiyle Murray’ın 2018 yılında 1.75 milyon dolar tazminat alması uygun görüldü ancak J&J’nin itirazından sonraki incelemeler neticesinde ceza, 680 bin dolara düşürüldü.

2018 yılında verilen kararda da; Pensilvanya Yüksek Mahkemesi makamları, J&J jinekomasti davasının neticesinin her ülkede geçerli olması gerektiğini belirtti.

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti, erkek meme dokusunda meydana gelen aşırı genişleme ve şişme anlamına geliyor. Yunanca kadınsı( feminen) manasına gelen gynec ve meme manasına gelen mastos kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Jinekomastinin yaşamsal olarak bir zararı yok. Jinekomasti, östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden veya dengesizliğinden kaynaklanıyor.

Yorumlar (0)