Japonya'dan, 3. doz aşı kararı

Japonya Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşılamalarında 2 dozunu tamamlayan kişilere 8 ay sonra 3. dozun yapılmasına karar verdi.

SAĞLIK 29.10.2021, 16:14 31.10.2021, 09:47
Japonya'dan, 3. doz aşı kararı

Kovid-19 pandemisiyle mücadelede, nüfusunun yüzde 71'ini aşılayan Japonya'da, Sağlık Bakanlığı, 3. doz Kovid-19 aşısına onay verdi. 

2 dozu tamamlayanlara, 8 ay sonra 3. doz

Japonya’da, 2 dozluk Kovid-19 aşısını tamamlayanlara 8 aylık aradan sonra takviye 3. dozun uygulanması kararı alındı. Söz konusu kararın, bazı ülkelerde yapılan ve aşılamadan sonra vücudun ürettiği antikorların zamanla bütün yaş grupları için azaldığını gösteren çalışmalar kapsamında alındığı öne sürüldü. Riskli grupta olmayanların bile ek dozdan yararlanabileceği aktarıldı. Japonya Sağlık Bakanlığı'nın, ayrı aşıların karıştırılarak 3. doz şeklinde uygulanmasına yönelik kararı ise Kasım ayında yayınlanmasının beklendiği bildirildi.

Risk grubuna onay verilmişti

Japonya hükümeti geçtiğimiz ay, üçüncü dozun sağlık çalışanı ve risk gruplarına yapılmasına onay vermiş, söz konusu aşılamanın Aralık ayında başlayacağı iddia edilmişti. Son gelişme ile beraber risk grubunda bulunmayanların da yeni yıldan sonra 3. doz aşıya erişebilmesi hedefleniyor.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısı ve Moderna aşısını 12 yaş ve üzeri vatandaşlarına ücretsiz bir şekilde sunan Japonya, 40 yaş ve üstü vatandaşlarına ise AstraZeneca aşısını öneriyor.

Yorumlar (0)