Japon Ensefaliti nedir?

Avustralya Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ülkede dört farklı eyalette toplamda 19 kişinin Japon Ensefalit Virüsü (JEV) sebebiyle hastalandığını belirtmiştir. Ülkede bu hastalık sonucunda hayatını kaybeden kişi sayısı şimdilik 2’dir. Hastalığın kaynağı olarak ülkede yaşanan sel felaketi gösterilmiştir. Avustralya’nın Baş Tabip Vekili Dr. Sonya Bennet, farklı bölgelerde artan vakalar nedeniyle ülkede ‘’Ulusal Öneme Sahip Bulaşıcı Hastalık Olayı’’ ilan etmiştir. Peki JEV virüsü nedir? İşte cevabı haberimizde…

SAĞLIK 24.03.2022, 09:34 25.03.2022, 09:20
Japon Ensefaliti nedir?

Japon Ensefaliti (JE), Japon Ensefalit Virüsünün (JEV) sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşan ve bunun sonucunda beyinde iltihaplanmaya yol açan ölümcül bir hastalıktır. Virüsü yayan Cluez türü sivrisineklerdir. Bu sinekler genellikle pirinç tarlalarında, durgun ya da kanalizasyon sularında ürer ve yaşarlar. 



Cluez türü sivrisineklerin, domuzlardan ya da çeşitli yabani kuşlardan virüsü aldıktan sonra hastalığı insanlar arasında yayar. Böylelikle sivrisinekler beslenme amacıyla ısırdıkları insanlara ve hayvanlara Japon Ensefalit Virüsünü bulaştırır. Bu hastalık insandan insana dokunma ya da öpüşme yoluyla bulaşmamaktadır. Aynı zamanda hayvanlardan insanlara da bulaşmamaktadır.

Japon Ensefalitinin Belirtileri Nelerdir? 

•    Japon Ensefalit virüsünün insan vücudundaki kuluçka süresi 5 ile 15 gün arasında değişmektedir. 


•    Vakaların her birinde hastalığın seyri değişkenlik gösterir. Çoğu zaman virüs kendini hafif belirtilerle gösterirken bazen hiç belirti göstermeyebilir. 


•    Ateş, baş ağrısı ve kusma en yaygın belirtilerdir. 


•    Virüs bulaşmış kişilerin küçük bir kısmında ani baş ağrısı, yüksek ateş, oryantasyon bozukluğu, titreme, kasılma ve koma gibi belirtiler ile beyin iltihabı gelişir. 


•    Enfekte olan her 250 kişiden 1’inde yukarıdaki saydığımız belirtilerin yanında başka semptomlar da geliştiği görülmüştür. Örneğin felç, konuşamama gibi semptomlar hastalığın ilerleyen evrelerinde görülebilmektedir. 

•    Bu hastalıktan iyileşme gösteren hastalarda nörolojik hasar kalabilmektedir. 


•    Ağır klinik vakaların %25’inin ölümcül olduğunu, hastalığın ciddiyetini belirtmek hususunda söylemekte fayda var. 


JEV tanısı nasıl konulmaktadır?

Japon Ensefalit Virüsünün tanısını koyabilmek için kan örneği ve Beyin Omurilik Sıvısı testleri yapılır. Fakat tanı konulduysa da bu hastalığın belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Yalnızca ağır vakalarda hastalar hastaneye yatırılarak solunum desteği, sıvı desteği vb. gibi destek tedavisi uygulanır. 

JEV virüsü nerelerde görülmektedir?



Japon Ensefaliti Asya ve Batı Pasifik ülkelerinde görülmektedir. Bu ülkeler şunlardır:

•    Çin
•    Japonya
•    Kore Yarımadası
•    Rusya’nın doğu kesimleri
•    Nepal
•    Sri Lanka
•    Tayland
•    Vietnam

Hastalığın bulaştığı en önemli yerler pirinç sulamasının ve tarımının yapıldığı alanlardır. Çin, Japonya, Kore ve Rusya’nın doğu kesimlerinde hastalık çoğunlukla yaz ve sonbahar aylarında oluşmaktadır. Tropikal bölgelerde ise hastalığın riski tüm yıl boyunca devam etmektedir. Virüsün aşısı olduğu için Nepal, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam’da hastalığın görülme sıklığı azalmıştır. Yine de risk özellikle muson mevsiminde çok yüksektir. 



Japon Ensefaliti genellikle kırsal tarım alanlarında ve sulama yapılan yerlerde bulunduğu için kentsel alanlarda görülme riski düşüktür. Bu ülkelere yapılan kısa süreli ziyaretler ve kırsal alanlara çıkmamak virüs tehlikesini ortadan kaldıracaktır. Fakat bu ülkelere yapılan uzun ziyaretler ya da bu ülkelerde doğa sporlarına katılmak (bisiklet sürmek, balık tutmak, yürüyüş yapmak, kamp yapmak vs. gibi) hastalığın riskini oldukça arttırmaktadır. 

Yorumlar (1)
Ramazan Sekmen Em.Öğr. 2 yıl önce
Emeği geçen herkese teşekkür ederim.