İyot yetersizliği tehlikesi, gebeleri ve çocukları büyük oranda etkiliyor 

İyot yetersizliğinin özellikle gebeleri, bebekleri ve çocukları etkilediği ortaya çıktı. 

SAĞLIK 04.06.2021, 11:30 05.06.2021, 14:19
İyot yetersizliği tehlikesi, gebeleri ve çocukları büyük oranda etkiliyor 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre insan vücudunda eksikliği en çok hissedilen maddelerden biri de iyot. Büyüme ve gelişme dönemlerinde yaşanan iyot eksikliği, büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 

İyot, adım attığımız her yerde bulunuyor

İyot, havada bulunan ve toprağa çökebilen bir maddedir. Toprakta yetişen bitkilere geçer ve insanlarla hayvanlar bu bitkilerden beslenerek iyodu vücutlarına alırlar. Ayrıca iyot, denizde yetişen ve yenebilen canlılarda da yüksek oranda bulunur. Deniz ürünlerini yiyen insanlar, vücutlarının iyot eksikliğini karşılayabilirler.

Çok çeşitli hastalıklara sebep oluyor

İyot eksikliği hem insanların hem de hayvanların gelişimini çok fazla etkileyen bir durumdur. Özellikle insan vücudunda eksikliğin etkilerini sıkça görmek mümkündür. Gebelerde, bebeklerde ve çocuklarda yaşanan iyot eksikliği ilerleyen dönemlerde çok çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Deniz ürünü ile beslenmeyen ve özellikle toprağında iyot bulunmayan bölgelerdeki insanlarda iyot eksikliğinden kaynaklı hastalıklar daha sık görülür.



İyot yetersizliği sonucunda ortaya çıkan en bilindik hastalık guatr. Bu hastalık sebebiyle kişi, hayatı boyunca ilaç kullanmak durumunda kalabiliyor. Bebeklerde ve çocuklarda yaşanan eksiklik durumunda ise zeka düzeyinin düşmesi ya da öğrenme güçlüğü ön plana çıkıyor. Gebeler ise yeterince iyot alamaması durumunda ölü doğum ya da düşük riski ile karşı karşıya kalıyor.

Sofralık tuzlarda iyot bulunuyor

Özellikle iyotlu toprak ve deniz ürünü açısından yetersiz olan kırsal bölgelerde kişiler, sofra tuzu üzerinden günlük alması gereken iyot miktarını alabiliyor. Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkenin sağlık sistemi, insanların günlük belirli oranda tuz tüketmesini öneriyor. 

1994 senesinde çıkartılan “tuzun iyotlanması programı” kapsamında sofralık olarak satılan tuzlar, iyotlanıyor. Bu sayede günlük tuz tüketimi belirli seviyede tutulduğunda topraktan ve deniz ürünlerinden alınması gereken fakat alınamayan iyot oranı vücuda girmiş oluyor. Sağlık Bakanlığı, sofra tuzlarının nemden ve güneşten korunmasını ve yemeklere son aşamada eklenmesini uygun buluyor. 

Yorumlar (0)