İYİ Partili doktorun salgın iddialarına Bakan Koca'dan 8 maddeyle yanıt

Sağlık Bakanı Koca, "İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı" olduğunu söyleyen Dr. Hasan Sami Özvarinli'nin deprem bölgesinde salgın olduğuna dair açıklamalarına sosyal medya hesabı üzerinden 8 maddelik açıklamalarla cevap verdi.

SAĞLIK 19.03.2023, 14:20 19.03.2023, 17:52
İYİ Partili doktorun salgın iddialarına Bakan Koca'dan 8 maddeyle yanıt

Türkiye'nin felaketlerle mücadelesi sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye tek yürek oldu.

Afet bölgesinde yaralar sarılmaya başlanırken bir yandan ise deprem bölgelerinde sağanak yağış etkisini gösteriyor.

Konteyner kentlerde ve çadırlarda yaşam mücadelesi sürüyor.

İshal salgını iddiası yayıldı

Hatay'ın Arsuz ilçesinde sağlık müdahale alanında başhekim olduğu iddia edilen Dr. Hasan Sami Özvarinli'den vatandaşları telaşlandıran bir açıklama geldi.

Özvarinli, son 1 gün içerisinde 500 hastaya bakıldığını ve bunların en az yarısının kusma ve ishal şikayeti olduğu iddiaları sonrasında basın ve yayın organlarında depremlerden etkilenmiş olan şehirlerde ishal salgını yaşandığına dair haberler yapıldı.

Bakan Koca'dan salgın açıklaması

Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda iddiaları yanıtladı.

Koca, bahse konu olan alanın bakanlık ve görevli personeli değil, gönüllülerce açılıp hizmet verilen bir sağlık müdahale alanı olduğunu ifade etti.

"İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı"

Koca konuya dair şu açıklamaları gerçekleştirdi:

Kendisini "başhekim" şeklinde tanıtan Dr. Hasan Sami Özvarinli, açıklamasını yayımlamadan 1 gün öncesinde 17 Mart tarihinde alanı İBB'ye devrederek terk etmiştir.

Devir erkanını "İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı" şeklinde imzalamıştır. Sonrasında ise basında yer alan açıklamaları yapıp olay yerinden uzaklaşmıştır.

8 maddede konuya açıklık getirdi

Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadeleri kullandı:

"Bugün kimi basın yayın organlarında kendisini İskenderun Sahra Hastanesi'nin başhekimi olarak tanıtan şahsın, bölgede salgın hastalık olduğuna dair açıklamalar paylaşmasının ardından kamuoyunun doğrulara sadık şekilde yeniden bilgilendirilmesi yönünde bir zorunluluk oluşmuştur.

Her şeyden önce, bakanlığımızın ilgili haberlerin ardından inceleme başlattığının bilinmesi gereklidir. Gerçekleri ve iddiaları sıralamak gerekirse...

"7 çocuk hastanın bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle müracaat ettiğini beyan etmektedir"

1. İskenderun Arsuz'da kurulmuş olan sağlık müdahale alanında başhekim olduğu iddiası olan Dr. Hasan Sami Özvarinli tarafından son 1 gün içinde 500 hastaya bakıldığını ve bunların en az yarısının kusma ve ishal şikayeti olduğunu iddia etmektedir. Saat 01.00 ve 08.00 arasında 7 çocuk hastanın bulantı, ishal ve kusma şikayetiyle müracaat ettiğini beyan etmektedir.

"İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı"

2. Bahse konu alan, Bakanlığımız ve görevli personeli değil gönüllülerin açtığı ve hizmet verdiği bir müdahale alanıdır. Kendisini "Başhekim" olarak tanıtan Dr. Hasan Sami Özvarinli, açıklamasını yayımlamadan 1 gün öncesinde 17 Mart 2023 tarihinde alanı İBB'ye devredip terk etmiştir. Devir evrakını 'İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı' olarak imzalamıştır. Sonrasında ise basındaki açıklamaları yapıp olay yerinden uzaklaşmıştır.

"Ülkemizde geçerli bir unvanı yok"

3. İlgili alanda gerçekleştirdiğimiz incelemelerde bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, ülkemizde geçerli bir unvanı olmayan, ortopedist olduğu iddia edilen bir kişiyle Rusya'da tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi bir şahsın ve 3 hemşirenin alanda görev yaptığı görülmüştür.

"Ekipler gün boyunca kesintisiz hizmete hazır tutulmaktadır"

4. Bahse konu alanın gönüllü çalışılan bir yer olmasından dolayı, bir sorunla karşılaşılmaması amacıyla faaliyete geçildiği günlerden bu zamana Bakanlığımızca görevlendirilmiş 1 ambulans ve 112 ekibiyle 1 UMKE ekibi 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde hizmete hazır tutulmaktadır.

Buradaki amaç, ilgili alana gelen ve sevk ihtiyacı olabilecek olan bir hasta olması halinde derhal sevkini gerçekleştirmek ve acil bir şekilde müdahalede bulunabilmektir.

Durum böyleyken, ilgili alandan ishal şikayetinden dolayı bir hasta sevki olmamış ve ilgili alanın kayıtlarında da bir sevk bilgisi yer almamaktadır.

"Son 1 günde yalnızca 1 hastanın ishal şikayeti, 1 hastanın bulantı ve 1 hastanın da kusma şikayeti vardır"

5. Bölgede salgın hastalık olduğunun iddiası üzerine ilgili alanda tutulan hasta kayıtları incelenmiştir. Bu kayıtlarda geçtiğimiz gün iddia edildiği şekilde 500 değil 332, son 1 günde ise 251 hastanın bakıldığı görülmüştür. Bununla beraber son 1 günde sadece 1 hastanın kusma, 1 hastanın ishal ve 1 hastanın da bulantı şikayeti ile başvurduğu görülmüştür.

"Bu durum bir salgını göstermiyor"

6. İlgili şahsın beyanının asılsız olduğu kayıtlarla sabittir. Söz konusu durum herhangi bir salgını işaret etmediği gibi, geçmiş normal dönemlerin vaka oranlarıyla da tam bir uyum içindedir. Özetle salgına dair herhangi bir bulgu saptanmamıştır.

"12 hastamızın tamamının durumu iyi"

7. Bakanlığımız ekiplerince son 3 gün içerisinde ishal şikayeti bulunan bütün hastalara ulaşılarak durumlarının kontrolü sağlanmıştır. İshal şikayeti bulunan 12 hastamızın bütününün durumlarının iyi olduğu tespit edilmiştir.

"Herhangi bir ilimizde salgının olmadığı açıkça görülmektedir"

8. Bölgede salgın riskinin erken tespiti için sendromik sürveyans çalışmaları aralıksız sürmekte ve deprem felaketini yaşamış olduğumuz hiçbir şehrimizde salgın durumunun olmadığı açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bununla beraber depremin ardından Halk Sağlığı Komisyonumuz da bölge verilerini anlık bir şekilde izlemekte ve salgın hastalığa işaret eden bir durum olmadığını teyit etmektedir.

Yani özetle, İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı unvanını kullanan ve kendisini sözde başhekim olarak tanıtan Dr. Hasan Sami Özvarinli'nin iddiaları bütünüyle mesnetsiz ve sorumsuzcadır.

Kitleleri yanlış yönlendiren ve nedeni anlaşılamayan böylesine eylemlerin endişe ve korkuya sebep olması, salgın hastalık gibi tehlikelidir.

Halk sağlığını riske edip böylesine sorumsuzca davranış sergileyenler için gereken takibat gerçekleştirilecektir. Vatandaşlarımız bununla ilgili müsterih olsun.

Bir defa daha ifade etmek istiyorum. Depremden etkilenen şehirlerde halk sağlığı tedbirleriyle sağlık hizmetleri en üst seviyede yürütülmektedir. Bölgede salgın hastalığa işaret eden bir durum hiçbir şekilde yoktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar (0)