İtalyanlar müjdeli haberi verdi: Koronayı öldüren aşıyı geliştirdik!

İtalyan araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) hücrelerde yok edilmesini sağlayan ilk aşıyı bulduklarını duyurdu. Araştırmacılar, sonbaharda insan deneylerine başlanacağını bildirdi. 

SAĞLIK 07.05.2020, 16:55
İtalyanlar müjdeli haberi verdi: Koronayı öldüren aşıyı geliştirdik!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ağır can kayıplarının verildiği İtalya'da araştırmacılar, aşı bulduklarını açıkladı. 

Ülkede Roma merkezli Takis Biotech isimli ilaç şirketi, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdikleri aşının ilk deneylerini fareler üzerinde yaptı.

Söz konusu deneylerde, hayvanlar tarafından geliştirilen, bağışıklık sistemi için hayati önem arz eden antikorlar analiz edildi.

Laboratuvar testlerinde ulaşılan ön sonuçlar, test fareleri tarafından meydana getirilen antikorların, insan hücrelerinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile enfekte olmasını durdurabildiğini ortaya koydu.

 

Takis BioTech’in Genel Müdürü Luigi Aurisicchio, bilim insanlarının yeni tip koronavirüsü (Covid-19) durdurmak için mücadele ederken, İtalyan ekibinin sonbaharda klinik denemelere başlamayı düşündüğünü bildirdi. 

Aurisicchio, "Bildiğimiz kadarıyla dünyada bir aşı ile koronavirüsün nötralizasyonunu gösteren ilk ekip biziz." diye konuştu. 

Bilim insanları, Roma'da bulunan Spallanzani Hastanesi'ndeki farelerde geliştirdikleri beş farklı aşı adayını deneyerek kıyaslamada bulundu. Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yanıt olarak meydana getirilen antikorlar, farelerin kanından alınarak petri kabında yer alan insan hücrelerine eklendi.

Araştırmacılar, insan hücrelerinin 14 gün içinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı "güçlü antikor yanıtı" ürettiğini bildirdi. 

Söz konusu antikorlar, SARS-CoV-2 virüsünün insan hücrelerine bağlanmasını ve insan hücrelerini enfekte etmesini başarı bir şekilde önledi. 

Aurisicchio, İtalyan haber ajansı ANSA'ya yaptığı açıklamada, "Bu, İtalya'da yapılan bir aşı adayının test aşamalarında geldiği en gelişmiş nokta. Hücrelerini test ettiğimiz iki kişiyi  'gelecekteki klinik çalışmalar için kullanacağız. Aşının insanlarda de işe yarayacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)