İşte yaşlanmanıza yol açan besinler...

Herkes cildinin daha canlı ve parlak görünmesini ister. Bu noktada tüketilen besinler hayati önem taşıyor. Bazı besinler, vücudumuzun susuz kalmasına neden olur ve bu da ilk olarak cildimizi etkiler. Peki hangi besinler yaşlanmamıza neden olur? İşte ayrıntılar...

SAĞLIK 08.12.2019, 11:20
İşte yaşlanmanıza yol açan besinler...

Şeker tüketimi, kilo alımından, kırışıkların meydana gelmesine ve cildin sarkık kalmasına kadar birçok olumsuz etkiye sahip. Çok fazla şeker tüketmek, glikasyon denilen bir işleme yol açar. 

Glikasyon, vücutta bulunan proteinlere ve lipitlere hasar verir. Aynı zamanda cildin kollajenine zarar verir ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Lipitler ve proteinlerin, cildin sıkılığından sorumlu olduğu biliniyor.

Trans yağlar kesinlikle zararlı!

Kızarmış yağlar, fast food, konserveler, margarin ve tüm abur cuburlar trans yağ içeriyor. Trans yağlar yalnızca kalp hastalığı riskini artırmıyor, damarların da sertleşmesine yol açıyor. 

Bu durum, derideki kan akışının zayıflamasına ve erken yaşlanmaya neden oluyor.

Fazla tuz tüketimi susuzluğa neden oluyor

Fazla tuz tüketimi, vücudun su tutmasına ve ödeme sebep oluyor. Diğer yandan, hücrelerin küçülmesine yol açarak susuzluğa neden oluyor. Vücudun susuz kalması durumunda cilt kırışıyor ve daha erken yaşlanıyor.

Et tüketimini azaltın

Oldukça fazla tüketilen pastırma sosis ve şarküteri etlerde de tuz ve koruyucu madde bulunuyor. İşlenmiş etlerin tüketimi dehidrasyona yol açıyor ve iltihaplanmayı tetikliyor.

Öte yandan, bu ürünler vücuttaki C vitamini miktarını azaltıyor. Bu da kollajen oluşumu bakımından önem taşıyor. Et tüketimini azaltılması ve sebzeli sandviçlerin tercih edilmesi gerekiyor.

Patatesler kırmızı alarm veriyor

Patatesin, vücudumuzun içine girdikten sonra anında şekere dönüştüğü bilinen bir gerçek. Özellikle yüksek yağlarda kızartılan patatesler ve yiyecekler ciltte hücresel hasara yol açıyor. 

Patatesi zararsız bir şekilde tüketmek istiyorsanız haşlama ya da fırında pişirme yöntemini tercih edin.

Kafeinden uzak durun

Vücudunuzu susuz bırakan kafein, nem eksikliğine yol açıyor. Bu durum cildinizin kuru ve kırılgan bir hale gelmesine neden oluyor. Tükettiğiniz her kahve için yalnızca bir bardak su içerseniz ve cildinizi nemlendirmeyi unutmazsanız bu sorun çözülmüş oluyor.

Baharatlı yiyeceklere dikkat

Baharatlı yiyecekler, kan damarlarını genişletiyor ve cildinizin erken yaşlanmasına yol açıyor. Baharat tüketimi her ne kadar sağlıklı görünse de bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Düzenli baharat tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir, şişkinliğe veya kalıcı kızarıklığa yol açabilir. 

Siyahlaşmış etler tehlikeli

Siyah ve kömürleşmiş olan etin vücuda ciddi anlamda hasar verdiği belirtiliyor. Bu durum kollajen gibi temel özelliklerin bozulmasına ve yaşlı bir görünüme yol açabiliyor. Mangal yaparken siyah ve kömürleşmiş etten uzak durulması şart.
 

Yorumlar (0)