İşte "N95 maskenin" kullanım alanları

Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, N95 maskelerin bilinçsizce kullanılması üzerine "N95 maske"nin kullanım alanlarını paylaştı.

SAĞLIK 30.03.2020, 11:52 30.03.2020, 12:17
İşte "N95 maskenin" kullanım alanları

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, N95 maskenin özel durumlarda sadece sağlık personeli için gerekli olduğunu belirterek, kullanması gerekmeyen çok kişi tarafından bilinçsizce kullanıldığına vurgu yaptı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Twitter hesabından, N95/FFP2 maskenin hangi hallerde kullanılacağına ilişkin hazırlanan görseli paylaştı. 

N95/FFP2 maske kullanımına ilişkin hazırlanan görselde, sağlık çalışanlarının bu maskeyi hangi hallerde kullanması gerektiği anlatılıyor.

N95/FFP2 maske nerelerde kullanılır? N95/FFP2 maskeyi kimler kullanmalı?

Sağlık çalışanlarının N95/FFP2 maskeyi kullandığı alanlar ise şöyle:

-Kovid-19 tanısı veya şüphesi olan bir kişide solunum yolundan örnek alınması,

-Nazal kanül ile 2L/dakikadan yüksek oksijen tedavisi,

-Entübasyon (bir tüpün vücuda sokulması),

-Kardiyopulmoner resüsitasyon (Kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon, kalp-akciğer canlandırması veya kısa adıyla CPR, durmuş olan dolaşım ve solunum sistemini yeniden çalışır hâle getirmek için uygulanan yöntemler),

-Solunum sekresyonlarının aspirasyonu (İfrazat, dokuların bazen hücrelerin yapıp isteyerek veya istem dışı etraf dokulara yaydıkları sıvı ve sıvımsı akıntılardır, salgıların (sekresyon) aspiratör yardımıyla emerek ve geri çekerek temizlenmesi),

-Nebülizer tedavisi kullanımı (ilaçları akciğerlere solunan bir sis şeklinde uygulamak için kullanılan bir ilaç verme cihazı),

-Non-invaziv/invaziv ventilasyon (solunum sisteminin ana görevi olan gaz değişiminin yani yeterli oksijen alınması ve oluşan karbondioksidin yeterli şekilde atılması işleminin optimal şartlarda sürdürülebilmesi için, yeterli ventilasyonun sağlanması ve solunum işinin azaltılması),

-Bronkoskopi vb. aerosol oluşturan işlemler (bükülmez bir tüp aracılığıyla doğrudan doğruya soluk borusunu ve büyük bronşları muayene etmeye yarayan teknik ve benzeri tekniklerin -bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılması- kullanıldığı işlemler).

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, N95/FFP2 maskenin bu durumlar dışında kullanımına gerek olmadığını kaydetti.

Yorumlar (0)