İşte maske takmanın zorunlu olduğu 29 ilimiz!

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına karşı mücadelede sosyal mesafe kuralıyla birlikte en önemli önlemlerden biri olarak görülen maske kullanımı, Türkiye'deki 29 ilde zorunlu oldu.

SAĞLIK 19.05.2020, 14:55
İşte maske takmanın zorunlu olduğu 29 ilimiz!

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına karşı mücadelede "Kontrollü Sosyal Hayat" sürecinde marketler, pazar yerleri, AVM'ler, taksiler, toplu ulaşım araçları ile yeniden hizmet vermeye başlayan kuaförler ve berberlerde zorunlu olan maske kullanımı, bazı illerde hıfzıssıhha kurulları tarafından sokağa çıkıldığında da zorunlu tutuluyor.

29 ilimiz

İzmir, Kocaeli, Gümüşhane, Eskişehir, Şanlıurfa, Amasya, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Karabük, Sakarya, Kırklareli, Burdur, Siirt, Rize, Kayseri, Tunceli, Kırıkkale, Uşak, Konya veTrabzon İl Hıfzıssıhha Kurulları, vatandaşların sokağa maskesiz çıkmalarına yasak getirdi. 

Bu kararlarını duyururken sosyal mesafe kuralının da altını çizen İl Hıfzıssıhha Kurulları, maske kullanımının yanı sıra sosyal mesafe kuralının da önemine vurgu yaptı.

Maske takmamanın cezası ne kadar?

Maske takmadan sokağa çıkanlar ve belirtilen kurallara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi doğrultusunda idari para cezası uygulanacak. 

Hıfzıssıhha Kanunu Madde 282'de, "Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir." ifadeleri yer alıyor.

Koca "maske+sosyal mesafe" demişti

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da kontrollü sosyal hayatın salgına karşı yeni bir hayat tarzı olduğunu ifade ederek, yeni tip koronavirüs (Covid-19) riskinin azaltmasının koşulunu "Maske + Sosyal Mesafe" ifadesiyle açıklamış ve şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Dışarıya maskesiz çıkmak, maskeyi yarı açık şekilde kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz."

Erdoğan: Maskesiz evin dışına adım atmak yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Mayıs günü video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede uzun bir süre daha maske takılması, sosyal mesafe kuralına uyulması ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maskesiz olarak asla evin dışına adım atmayacağız." ifadelerini kullanarak, markette, sokakta, iş yerinde ve her yerde sosyal mesafe kuralına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini kaydetmişti.

Yorumlar (0)