İşte koronavirüsü bitirecek 5 önlem!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) tamamen son verilebilmesi için alınması gereken önlemleri açıkladı.

SAĞLIK 19.06.2020, 11:37 19.06.2020, 11:42
İşte koronavirüsü bitirecek 5 önlem!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele devam ediyor. 1 Haziran itibarıyla normalleşme süreci başlasa da yeni tedbirler alınıyor.

Vatandaşların rehavete kapılarak maske takmamaları ve sosyal mesafe kuralına uymamaları nedeniyle vaka sayıları artış göstermeye başladı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sona erebilmesi için alınması gereken tedbirleri sıraladı. 

"Maske takmak her yerde zorunlu olsun"

Prof. Dr. Ceyhan, 81 ilde maske takma zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini, yasağa uymayanlara ceza verilebileceğini ifade etti.

"Toplu etkinliklere kısıtlama getirilsin"

Taziye ziyareti nedeniyle birdenbire 190 vakanın tespit edilebildiğini, aynı şekilde asker uğurlamalarında birçok kişinin koronavirüse yakalanabildiğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, bu nedenle toplu etkinliklere kişi sınırlaması getirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan, kişi sayısının aşılması durumunda da kolluk kuvvetleri tarafından müdahalede bulunulabileceğini kaydetti. 

"Evden çalışma sistemine geçilmeli"

Toplu taşımada yoğunluk yaşanmaması için kademeli mesai uygulanması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Ceyhan, her sektörün ayrı saatlerde mesaiye başlaması ya da mesaiyi bitirmesinin de insanların kalabalık ortamlara girmesini engelleyebileceğini ifade etti. 

Prof. Dr. Ceyhan, iş tanımı evden çalışmaya uygun olan birçok sektörün mevcut olduğunu kaydederek, mecburiyet yoksa işyerlerinin evden çalışma sistemine geçmesi gerektiğini belirtti.

"Farklı gruplar için farklı sınav saatleri belirlenebilir"

Toplu sınavlarda sınav salonlarının artırılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, en kritik tehlikenin toplu taşıma ile sınava gidip gelecek vatandaşlar olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. Ceyhan, bir grubun sınava saat 9'da, diğer grubun 9.30'da başlayabileceğini, böylece toplu taşımadaki yoğunluğun engellenebileceğini ifade söyledi. 

"Seyahat öncesi test uygulanmalı"

Türkiye’nin farklı şehirlerinde vaka sayısının, Ankara, İstanbul ve Konya gibi şehirlerden daha küçük yerlere giden kişiler nedeniyle arttığını kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, şehirlerarası seyahatlerden bir gün önce koronavirüs testi yaptırılarak rapor alınabileceğini, böylece bulaş seviyesinin azaltılabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)