İşte hastanelerdeki gerçekler! Koronavirüsle böyle savaşıyorlar

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarına evlerine gitmeden hizmet sunan sağlık çalışanlarının 24 saati görüntülendi. 

SAĞLIK 22.04.2020, 15:22
İşte hastanelerdeki gerçekler! Koronavirüsle böyle savaşıyorlar

Türkiye'de etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle sağlık çalışanlarının yükü iyice arttı. Her gün birçok kişi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle hastanelere gidiyor. O hastanelerden biri de İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi. 

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisinde önemli başarılar elde ediyor. Söz konusu başarıların arkasında sağlık savaşçıları bulunuyor. Yoğun bakım ve entübe hastalarına bakan sağlık çalışanları, zor koşullar altında savaşıyor. 

Gecesini gündüzüne katarak salgın ile mücadele eden sağlık çalışanları, en büyük risk grubunda yer alıyor. Bazı sağlık çalışanları bir aydır ailesi ile görüşmeden salgın ile mücadelenin ön saflarında bulunuyor. 

Görüntülerde özel tulumlar giyen sağlık çalışanlarının mücadelesi gözler önüne seriliyor. Tulumları kullandıktan sonra hemen çıkaran sağlık çalışanlarının tedbirleri dikkatlerden kaçmıyor. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) şüphesiyle hastaneye gelen vakalar, önce triaj alanına alınıyor. Muayene olmalarının ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) teşhisi konan hastalar müşahede alanına yatırılıyor. Öte yandan, hastanenin bir katı yalnızca çocuk hastalara hizmet sunuyor. 

Hastanenin, bir binayı tamamen salgından etkilenen hastalar için ayırdığı görülüyor. Hasta yakınlarının hastaneye girişine müsaade edilmiyor.

Hasta yakınlarının bilgi alabilmesi için özel bir birim var. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısıyla hastanede yatan vakalar, tek kişilik odalarda kalıyor. Odalarda tuvalet ve banyonun yanı sıra televizyon da bulunuyor.

Günlük kontrolleri gerçekleştirilen hastaların odasına girmeden önce sağlık çalışanları, kapıyı çalarak hastalardan maskelerini takmalarını ve pencerelerini kapatmalarını istiyor.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Koronavirüsle mücadeleyi tüm sağlık çalışanlarımızla sürdürüyoruz. 1 aylık süre içerisinde hastanemiz gerekli tedbirleri alarak şu anda örnek teşkil edecek bir sistemle bu pandemiyle mücadeleye devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Tükek, hastaneye günlük 200 civarında hasta geldiğini kaydederek, bu hastaların 20 ile 25'inde ağır pnömoni tespit edilmesi sebebiyle servislere yatırıldığını, ortalama olarak günde 20 hastanın iyileşerek taburcu edildiğini bildirdi. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisi görerek iyileşmiş hastaların izleneceği yeni bir poliklinik açacaklarını ifade eden Prof. Dr. Tükek, şunları söyledi:

"Hastaların antikor testlerindeki değişiklikleri kontrol ederek 1 yıl boyunca takip edeceğiz. Bu kişilerin uzun dönemde belirli kronik problemleri olup olmadığını tespit etmek amacıyla göğüs hastalıkları, iç hastalıkları ve halk sağlığı uzmanlarının olduğu bir sistem kuruyoruz."

"Bizim ölüm oranlarımızın düşük olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de yoğun bakımdaki sağlık çalışanlarımızdır. Sağlık çalışanlarımız giymiş oldukları kıyafetlerle çok ciddi bir çalışma temposuyla ve özveriyle bu çalışmalarını sürdürmektedirler."

"Hemen hemen hepsi ailelerine evlerine hastalık bulaştırma korkusuyla yaşamlarını sürdürmektedirler. Onların haklarını ödeyemeyiz. Buradan hepsine tekrar teşekkür ederim."

Yorumlar (0)