İşte diş tedavisinde alınacak koronavirüs önlemleri!

Sağlık Bakanlığı, diş tedavisi esnasında alınacak önlemleri yeni tip koronavirüse (Covid-19) göre güncelledi.

SAĞLIK 26.04.2020, 15:18
İşte diş tedavisinde alınacak koronavirüs önlemleri!

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde, zorunlu olmayan diş tedavisi başvurularının ertelenmesi, muayene esnasında koruyucu ekipman kullanılması ve bekleme esnasında sosyal izolasyon kurallarına uyulması gerektiğini kaydetti. 

Bakanlıkça hazırlanan enfeksiyon kontrol tedbirleri dâhilinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde diş tedavisine ilişkin işlemler, tedavi öncesi ve sonrasında uyulması gereken kurallar güncellendi. 

"65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar veya hamileler çalıştırılmamalı"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastaları ile temasları tehlikeli olduğundan, 65 yaş üstü kronik bir hastalığı (hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar vb.) olanların ya da hamilelerin çalıştırılmasının uygun olmadığına dikkat çekildi. 

Çalışan kişilerin, kendilerini yeni tip koronavirüs (Covid-19) belirtileri (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) bakımından günlük olarak izlemesi, semptomatik bir çalışan ile karşılaşıldığında pandemi hastanesine yönlendirilmesi gerektiği kaydedildi. 

Kişisel koruyucu ekipmanların (KKE) mutlaka hazır olması, başkaları tarafından temas edilebilen ve kolay dezenfekte işlemi uygulanamayan gazete, dergi, oyuncak ve broşür gibi nesnelerin ortamdan kaldırılması gerektiği belirtilerek, şunlar aktarıldı:

"Hastaların görebileceği alanlara sosyal mesafe uygulamaları ve çeşitli hijyen talimatlarını içeren afişler asılmalı. İçerikler Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yayımlanan rehber ve diğer materyaller ile uyumlu olmalı."

"Bekleme alanlarında hastaların bir arada bulunmasından dolayı oluşabilecek bulaşma riskinin azaltmak için randevulara tam zamanında gelinmesini sağlama, hastaların gerekirse bina dışında ya da araçlarında bekletilmesi gibi önlemler alınmalı. Hasta ve refakatçi kliniğe gelirken maske takmalı."

"Hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar hariç (Pediyatrik hastalar, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hastalar vb.) refakatçi kabul edilmemeli. Refakatçi kabul edildiği durumlarda, refakatçi de ilk görüşme esnasında Koronavirüs semptomları açısından sorgulanmalı. Hastanın şikâyeti öncelikle telefon, mesajlaşma veya video konferans yoluyla değerlendirilerek mümkünse zorunlu olmayan başvurular ertelenmeli."

"Uygun protokoller ve kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılarak muayene yapılmalı"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını esnasında uyulması gereken dental işlemler prosedürü de değiştirildi. 

"Acil" olarak nitelendirilen diş hekimliği işlemleri için müracaat eden hastanın yeni tip koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonu ile uyumlu belirtileri (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) yoksa uygun protokoller ve kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılarak muayenesinin yapılması gerektiği aktarıldı. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı alan hastalar içerisinde acil tedaviye gereksinim duyan kişilerin, işlem öncesi değerlendirmelerinin, hastadan sorumlu olan hekim ile gerçekleştirilmesi ve önlemlere beraber karar verilmesi gerektiği ifade edildi. 

"Tedavi, iyi havalandırılmış bir ünitede yapılmalı"

Hastada yeni tip koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonu ile uyumlu belirtilerin mevcut olması durumunda tedavinin, salgın hastaları için tahsis edilen iyi havalandırılmış bir tedavi ünitesinde gerçekleştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Muhtemel/kesin yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastaları ve karantinada olan temaslıların acil bir durum olmadıkça tedavilerinin ertelenmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

"Hasta bekleme alanlarında sosyal mesafe sağlanmalı"

Hasta randevularına tam vaktinde gelinmesi, diğer hastalarla temasa imkân tanımayacak şekilde randevuların düzenlenmesi gerektiği ifade edilerek, enfeksiyon kontrol tedbirlerinde, hasta kabulü esnasında uyulması gerekenler şu şekilde sıralandı:

"Hasta bekleme alanlarında sosyal mesafe (en az 1 metre mesafe) sağlanmalı. Hasta bekleme alanları, uygun sosyal mesafeye izin vermiyorsa veya hastaların tercih etmesi durumunda kişisel araçlarında veya cep telefonu ile temasa geçebilecekleri şekilde binanın dışında beklemeli. Sağlık tesisi girişlerinde, bekleme odalarında ve hasta girişlerinde alkol bazlı antiseptik bulundurulmalı."

"Steril alet ve cihazlar kullanılmalı"

Tüm hastalara standart enfeksiyon kontrol tedbirleri uygulanması gerektiğine işaret edilerek, muhtemel/kesin yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarına ilave olarak damlacık ve temas tedbirleri alınması gerektiği aktarıldı.

Standart tedbirlerin, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, el hijyeninin sağlanması, steril alet ve cihazların kullanılması, güvenli enjeksiyon uygulaması, tedavi ve çevre yüzeylerinin temizliğinin ve dezenfeksiyonunun sağlanması olduğu kaydedildi. 

Hasta değerlendirmelerinde sürekli olarak kullanılan intraoral radyografilerin tükürük salgısını artırması ve öksürük refleksini uyarması nedeniyle konik ışınlı bilgisayarlı tomografiler ile panoramik radyografilerin kullanımının tercih edilmesi gerektiği belirtildi. 

Tedavinin ardından yapılması gerekenler neler?

"Her hastadan sonra yüz koruyucu, gözlük gibi tekrar kullanılabilen kişisel koruyucu ekipman yüzde 70'lik alkol ile silinerek dezenfekte edilmeli ya da yenisi ile değiştirilmeli,

Hastaya özel olmayan ve ortak kullanım gerektiren dental röntgen cihazı, ışık, dental ünit ve sandalyesi gibi cihazlar her hastadan sonra üreticinin talimatlarına göre ya da yüzde 70'lik alkol ile silinerek (1 dakika süre beklenmeli) dezenfekte edilmeli. El aletlerinin üzerindeki kalıntıları gidermek için detaylı temizlik yapılmalı ve her hastadan sonra rutin enfeksiyon önleme kurallarına uygun olarak buharlı otoklav ile sterilizasyonu sağlanmalı,

Kapı kolları, sandalyeler, masalar, asansörler, tuvalet ve banyo gibi alanlar rutin temizlik ve dezenfeksiyon prosedürlerine uygun olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli,

Dental ağrı ve oral kavite enfeksiyonu olan hastaların tedavisi için konservatif yaklaşımın yeterli olup olmayacağı iyi değerlendirilmeli ve hastaların bu sebeple tekrarlayan müracaatlarına engel olunmalı,

Diş hekimi ve yardımcı ekibi iş yerinden ayrılırken, kişisel koruyucu ekipmanı tıbbi atık kutusuna atmalı, el hijyenini sağlamalı, kişisel kıyafetlerini giymeli."

Yorumlar (0)