İşte dinç yaşlanmanın yolu

Özellikle 40 yaşının ardından vücuttaki kas miktarının azaldığına işaret eden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Dinç yaşlanmanın yolu, gün aşırı yapılan sporda yatıyor." dedi.

SAĞLIK 04.07.2022, 22:04 05.07.2022, 15:00
İşte dinç yaşlanmanın yolu

Prof. Dr. Avcı, ileri yaştaki bireylerin spor yaparak hayat kalitelerini artırabileceklerinin altını çizdi. Avcı, çocuklarda ve gençlerde olduğu gibi yaşlılarda da sporun çok yararlı olduğunu kaydederek, “Özellikle 40 yaşından sonra bedende negatif bir denge oluşuyor ve kas miktarı azalmaya başlıyor. Kemik miktarı ve kemik yoğunluğu azalıyor, özellikle kadınlarda menopozla birlikte bu süreç daha da hızlanıyor. Spor yapmak hem kas hem de kemikler için faydalı. Düzenli olarak spor yapan yaşlılarda kas kayıpları gözlenmiyor. Kaslarımızın korunması bedensel sağlığımızı da koruyor. Çünkü orta yaşlar itibarıyla gelişmeye başlayan kalp damar ve şeker hastalıkları gibi pek çok hastalığın nedeni de kas miktarının azalmasıdır. Dinç yaşlanmanın yolu, gün aşırı yapılan sporda yatıyor." dedi.

"Bilişsel ve ruhsal fonksiyonlar üzerinde de müspet etkileri var"

Sakatlanma ihtimali olan sporlardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Avcı, "Bireyin sağlık durumuna ve yaşına göre spor tercih edilmelidir. Sporun eklem sağlığı ve kilo kontrolünde de direkt olarak etkisi var. Yaşlılarda düşme çok büyük bir sorundur. Omurga, kalça veyahut vücudun diğer yerlerinin kırılması gibi neticeler doğabiliyor. Egzersiz yapmanın yaşlılarda düşme ihtimalini azaltıcı bir etkisi de söz konusu. Metabolik olarak da sporun yararı olduğu için şeker ve bununla bağlantılı rahatsızlıklardan da korumuş oluyor. Bilişsel fonksiyonları koruyor ve unutkanlığı engelliyor. Alzheimer rahatsızlığından bile koruyor. Yani egzersizin bilişsel ve ruhsal fonksiyonlar üzerinde de müspet etkileri var." diye konuştu.

"Beslenmeye de dikkat edilmelidir"

Prof. Dr. Avcı, yaşlı bireylere düzenli egzersiz yapmalarını önererek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: 

"Yaşlılarda egzersiz her gün veyahut birer gün arayla, vücudu çok yormayacak bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Haftada minimum üç gün basit egzersizler veyahut yürüyüş yapılmalıdır. Özellikle grup olarak yapılan sporlar daha motive edici olabiliyor. Egzersizlere ek olarak sağlık beslenme de sağlanırsa maksimum düzeyde yarar sağlanır."

Yorumlar (0)