İşte çocuklarda besin alerjisine yol açan faktörler!

Besin alerjilerinin kalıtım yoluyla çocuklara geçebileceğini ve çevresel faktörler nedeniyle oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, uyarılarını sıraladı. Çocuklardaki beslenme alerjilerinin sebeplerine ilişkin bilgiler veren Sarıçoban, bağırsak ve cilt florasının bozulmasına neden olan etmenleri açıkladı.

SAĞLIK 07.08.2022, 14:33 08.08.2022, 12:41 Hakan Öksüz
İşte çocuklarda besin alerjisine yol açan faktörler!

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı olan Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, çocuklarda görülen besin alerjisinin sebeplerine ilişkin bilgiler verdi. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi'nde görev yapan Sarıçoban, "Genetik, besin alerjilerinin altında yatan en önemli etkenlerden biri. Esasında bütün kronik hastalıkların temelinde genetik sebepler var. Anne ve babada alerjik bir hastalığın bulunması, aynı rahatsızlığın çocuklarda da ortaya çıkması olasılığını yüzde 60'a çıkarıyor. Söz konusu rahatsızlık ebeveynlerin sadece birinde bulunuyorsa oran yüzde 40'a düşüyor." ifadelerini kullandı.

Kalıtım yoluyla çocuğa geçebilir!

Besin alerjisinin altında yatan tek etmenin genetik olmadığını vurgulayan Sarıçoban, "Genellikle küçük çocuklarda süt ve yumurta tüketimi sonrası alerjik reaksiyonların ortaya çıktığı görülüyor. Daha büyük yaş gruplarında ise kabuklu yemiş, deniz ürünleri ve buğday tüketimi nedeniyle alerji oluşuyor. Ebeveynlerde görülen alerjik nezle veya astım gibi hastalıkları, çocuklarda besin alerjisini tetikleyebiliyor." diye konuştu.

"Çevresel faktörler, alerjileri tetikleyebilir"

Çevre şartlarından dolayı da alerjik hastalıkların ortaya çıkabildiğini kaydeden Hülya Ercan Sarıçoban, "Kötü beslenme alışkanlıkları ve çevre şartlarında meydana gelen değişiklikler, alerjik rahatsızlıkların artmasına yol açabiliyor. Kimyasallar her geçen yıl hayatımıza daha fazla giriyor. Yüzey temizliğinde kullanılan kimyasalların solunması, çamaşır makinelerine konulan deterjanların tabak ve bardaklar üzerindeki kalıntıları, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu kimyasallar ciltle temas ettiğinde epitel bariyerleri bozuyor. Buna dikkat edilmeli." dedi.

Bağırsak ve cilt florası neden bozuluyor?

Çevresel etkenler nedeniyle bağırsak ve cilt florasının bozulabildiğine değinen Sarıçoban, "Gereksiz antibiyotik kullanımı ve sezaryenle doğum gibi uygulamalar, yararlı bakterilerin çoğalmasını engelliyor. Bu durum, zararlı mikroorganizmalara yaşam alanı sunuyor. Dolayısıyla alerjenler vücuda daha kolay şekilde taşınabiliyor. Besin alerjilerinin başlıca sebeplerinden biri de nanoplastiklerdir." ifadelerini kullandı.

Bu belirtiler varsa doktora başvurun

Alerjik reaksiyonlardan dolayı deri ve gözlerde şişlik ile kaşıntıların görülebileceğini belirten Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, "Eğer açıklanamayan ishal, kabızlık, karında şişlik ve zaman zaman dışkıda kan görülüyorsa, bu durum bağırsak florasının bozulduğuna işarettir. Alerjik reaksiyonlardan dolayı kalp çarpıntısı, solunumda güçlük, baş ağrısı, düşük tansiyon ve ritim bozukluğu görülebilir. Bu belirtiler uzun süre devam ediyorsa acilen doktora başvurun. Anafilaksi gibi bütün vücudun tepki verdiği alerjik reaksiyonların meydana gelmemesi için beslenmenize dikkat edin. Bununla ilgili doktorunuzdan tavsiyeler alabilirsiniz." diye konuştu.

Yorumlar (0)