İstanbul'da vaka yüzde 50'nin üzerinde arttı: 4. dalga uyarısı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, salgının İstanbul’daki seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dördüncü dalga riskinin olduğunu aktaran Memişoğlu, “Şu andaki vaka artış hızıyla bu risk var ama ağustos, çok stratejik bir ay. Pozitif vakalar, 2 hafta öncesine göre yüzde ellinin üstünde artmış durumda. 1 hafta 10 gündür çok az da olsa hastaneye yatışlarda bir artış söz konusu. İnsanların aşıyı sahiplenmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 28.07.2021, 15:43 29.07.2021, 09:24
İstanbul'da vaka yüzde 50'nin üzerinde arttı: 4. dalga uyarısı

Dünya genelinde Kovid-19 ile mücadele devam ederken Türkiye’de salgına karşı toplumsal bağışıklığın yakalanması amacıyla aşılama hızla sürüyor. 

Uzmanlardan aşı uyarısı

Yaz aylarıyla beraber vaka sayılarında azalma olurken son dönemde ise Kovid-19 vaka sayısı her geçen gün artıyor. Vaka sayılarında yaşanan artış ve yeni varyantlar salgında yeni bir dalga riskini gündeme getirirken, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da salgının seyri ve çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu. Ağustos ayının, salgında önemli olduğunu dikkat çeken Memişoğlu, İstanbul’da vaka sayısının yüzde 50’ye yakın arttığına vurgu yaptı. Memişoğlu, aşı ve kurallara uyma noktasında vatandaşları uyardı. 

“Pozitif vakalar 2 hafta öncesine göre yüzde elli arttı”

İstanbul’daki son duruma yönelik bilgi veren ve pozitif vakalardaki yükselişe dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu, “Dünya genelinde de bu dönemde yükselmeler var, Türkiye’de de bu mevcut. Bunun İstanbul’a yansıması ise pozitif vakaların, 2 hafta öncesine göre yüzde elli artmış durumda olduğunu görüyoruz. Halkı aşıya çağırıyoruz ki İstanbul’da günlük ortalama olarak 430 binlik bir kapasite açıyoruz. Büyüklerimizin aşıya ilgilerinden memnunuz. Yüzde 88’e yakın onlar aşılanmış durumda. Gençlerin de aşı olmalarını bekliyoruz. Bilhassa 65 yaş üzeri büyüklerimize teşekkürlerimi iletiyorum. Ama onlardan bir isteğim daha olacak. Bir an önce 3. doz aşılarını olmalarını istiyoruz. Bu şu an daha düşük seviyede, onlar için oldukça önemli. Aşıyı, insanlarımızın sahiplenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı

“Ağustos çok kritik bir ay”

İstanbul’da aşılama oranlarına yönelik verileri paylaşan Memişoğlu, “Şu an İstanbul’un yüzde 65’ini, yani 7.5 milyonunu tamamlamış durumdayız. İkinci dozu bitenler ise yüzde 41 seviyelerine geldi. İstanbul’da iki doz olan kişi sayısı 4,5 milyonu geçti. 3. dozu ise 600-700 bine yakın vatandaşımıza yaptık. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında biraz daha rahat olacağımızı tahmin etmiştik. Ağustos, bütün herkes için çok kritik bir ay. Çünkü ağustos ayındaki aşı oranımız ve uyumumuz eylül veya ekimdeki salgının seyrini etkileyecek görünüyor. Bayramı bayram gibi yaşadık, vatandaşlarımız biraz bunalmışlardı, rahatladılar. Fakat ağustosta biraz daha çaba göstererek eylül ve ekim ayını rahat bir şekilde geçireceğimizi tahmin ediyorum” sözlerini kullandı.

“17-65 yaş arası aşılama yüzde 40 bandında” 

Vakalardaki artışın okulların açılmasına ilişkin etkisi hakkında yorumlar yapan Memişoğlu, “Çocuklarımızın okullara gitmesi gerektiğini, bilhassa ilkokul dönemindeki çocukların derhal okullarına kavuşması gerektiğini düşünüyorum. Bu imkanı o çocuklara, aşılamayla sağlayacağımızı tahmin ediyoruz. Vakaların artmasından çok, yoğun bakıma yatışı yapılan, ölen ya da hastalanan sayısı oldukça önemli. Komplo teorileriyle bakmak yerine karşılığı olan bilimsel verilerle düşünelim. Bu anlamda hastanelerimize az da olsa bunun yansımasının dışında, yük haline gelmiş bir durum henüz yok. Bilhassa 17-65 yaş arası aşılama daha yüzde 40 bandında seyrediyor. En azından yüzde 80 bandına yükselmemiz lazım. 15 Haziran’a kadar stabil bir seyir bulunuyordu. Son 1 hafta 10 gündür çok az da olsa yatışlarda bir artış söz konusu fakat bu ağır ve ölen hastalara yansımış durumda değil. Hem aşı hem de alt yapı olarak elimizde pek çok imkan var. Halkımız yalnızca aşılarını olsunlar. Korkutarak ya da yasaklayarak değil, onları bilinçlendirerek ve eğiterek, bu işi insanları bilgilendirerek yönetebileceğimize inanıyorum” sözlerini kullandı.

“Aşılarımızı yaptırmazsak ciddi anlamda hastanelerimize yük bindiririz” 

İstanbul 4. dalga tehlikesiyle ilgili değerlendirmeler yapan Dr. Memişoğlu, “Vaka konusunda şu andaki mevcut hızla bu risk var fakat bir defa daha belirtiyorum; ağustos, çok stratejik bir ay. Bu kritik süreci iyi değerlendirirsek bu dalgayı yoğun bakım, ölüm ve hastaneye yatışlarla az bir zararla atlatırız diye tahmin ediyoruz. Biz eğer bu ağustos ayını aşılama, maske ve mesafe konusunda iyi değerlendirirsek eylül ve ekim ayında çok riskli bir dalgayla karşılaşmak durumunda kalmayız. Kapalı bölgelerde, düğün, toplantı, dernek gibi alanlarda, yemekli toplanmalarda, herkes lütfen maskesini kullansın. Herkesin, toplu taşımalarda maskesini kullanmalarını, hijyene dikkat etmelerini istirham ediyorum. Bu yükseliş, aşı olmazsak ve toplumsal anlamda uyum göstermezsek eğer, eylül ayında problem yaşatabilir. Pozitif vakalardan ziyade hastaneye yatışları önleyecek bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bunu sağlayacak olan aşı. Bu ikisini sağladığımızda ağustosta dördüncü dalgada vaka oranları artsa da bunu bir grip hastalığı gibi atlatırız düşüncesindeyiz. Aşılarımızı yaptırmazsak ciddi oranda hastanelerimize yük bindiririz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. 

“Engeller ve kısıtlamalarla karşılaşabiliriz” 

Salgına ilişkin bilim insanlarının zıt yöndeki açıklamaları hakkında konuşan ve artan vakalara karşı kısıtlama ihtimalini değerlendiren Memişoğlu, “Bilim insanları olarak uç seviyelerde tartışabiliriz fakat bunları kamuoyunun veya halkın önünde tartışmak, derinlemesine ve ayrıntılı bilgisi olmayan kişilerin spekülasyon yapmalarına neden veriyor. Bu yüzden bilim insanlarının hassasiyetle konuşması lazım. Bilimsel geçerliliği olan verilerle konuşmamız gerekiyor. Bilhassa bilim insanlarının kesin olarak sorumluluğunu taşıma dönemi olduğunu söyleyebilirim. Kısıtlamalar ya da bu tarz engelleyici uygulamalar, vakaların sayısınave seyrine göre belli olacaktır. Henüz bu tarz bir planlama yok diye düşünüyorum fakat önümüzdeki birkaç hafta bize ne gösterecek bu oldukça önemli. Buna dikkat edilerek hareket edilmez, salgını daha şiddetli duruma getirirsek hep birlikte bunun karşılığında engellemeler ve kısıtlamalarla da karşılaşabiliriz. Aşı karşıtı olan vatandaşlarımızı da ikna edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)