İstanbul’da “Aedes” alarmı! Belediyelerden “Kurut-Kaldır-Korun” çalışması

Normal sivrisineğe kıyasla daha farklı yaralar açan “Aedes” çeşidi sivrisineğin İstanbul’da yayılımı fazlalaşınca belediyeler tarafından çalışmalar da hız kazandı. Öte yandan belediyeler, insanları sivrisineklere karşı korunması yönünde uyardı.

SAĞLIK 27.09.2022, 17:45
İstanbul’da “Aedes” alarmı! Belediyelerden “Kurut-Kaldır-Korun” çalışması

İstanbul'da “Aedes” cinsi sivrisineklerin sayısında artış gözlenirken, vatandaşlar yaşanan durum hakkında oldukça endişeli. O mahalleler içerisinde bulunan Bağcılar, söz konusu durum ile ilgili “sivrisinek mücadelesi” çalışmalarına başladı.

İnsanlara uyarılar yapılıyor

İlaçlamanın yanı sıra broşürler hazırladıklarını dile getiren Sağlık İşleri Müdürlüğü çalışanları, vatandaşların sivrisinek ısırıklarına karşı korunması için “Kurut-Kaldır-Korun” projesini anlatıyor.

Çalışmalar sürdürülürken Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahade Merkezi'nde çalışan Veteriner Hekimi Yunus Giray Özarslan, gerçekleştirdikleri çalışmalara işaret ederek, vatandaşlara uyarılar yaptı.

“Durgun sularda hızla çoğalıyorlar”

Sivrisineklerin insan eli ile oluşturulan ve doğada bulunan her çeşitte durgun su içerisinde ürediğine vurdu yapan Özarslan, “Sivrisinekler, üreme işlemlerini durgun halde olan sularda yapar. Buraya yumurtalarını bırakan sivrisinekler hızla çoğalabilir. Son bir hafta içerisinde büyük bir artış gözlemliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Isırık hastanelik edebiliyor

Son günlerde fazlasıyla görülmeye başlayan “Aedes” cinsi sivrisinek ısırığının cilt üzerinde kaşıntılı ve ağır hasarlara sebep olabileceğini dile getirerek, ''Bu durum sonucunda da insanlar hastaneye akın ediyor.'' dedi.

Zika virüsü nedir?

Flavivirus cinsinden bir RNA Virüsü olarak belirlenen Zika virüsünün sebep olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması yoluyla geçen bir hastalık olduğu tespit edildi.

İlk defa 1947 yılında Uganda’da bulunan Zika Ormanı’ndaki Rhesus maymununda görülen virüs, insanlarda ise ilk kez 1954 senesinde Nijerya’da teşhis edildi.

Zika virüsü belirtileri nelerdir?

Belirtileri içerisinde, eklem ağrıları, kas ağrıları, döküntü, kızarık gözler, baş ağrısı ve ateş bulunmaktadır. Çoğunlukla hafif bir şekilde geçen bir hastalık olarak görülmektedir. Rahatsızlık 4-7 gün arasında sürmektedir.

Yorumlar (0)