İstanbul Üniversitesi’nin gurur günü! Korona ilacında Faz-2 çalışmaları bitti!

İstanbul Üniversitesi koronayla mücadelede kullanılma yöntemi olarak dünyada ilk bir teknolojiyle üretilen ilacın Faz-2 çalışmalarını bitirmenin mutluluğunu yaşıyor.

SAĞLIK 02.12.2021, 16:22 04.12.2021, 12:08
İstanbul Üniversitesi’nin gurur günü! Korona ilacında Faz-2 çalışmaları bitti!

Dünyada koronavirüs pandemisiyle mücadele dahilinde bütün dünyada ilaç ve aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken İstanbul Üniversitesi’nden de pandemiyle dair önemli bir gelişme paylaşıldı. 16 kişilik ekiple yapılan çalışmada düşük-molekül-ağırlıklı heparin maddesinin yumuşak buğu inhaler uygulanması durumunda ilaç etkin maddesinin akciğerde gerekli olan tedavi edici etkiyi sağladığı kaydedildi. 2020 senesinde pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber ekip çalışmalarına başladı ve koronavirüse karşı heparinin dozajlarında gerçekleştirilen çalışmanın ardından dünyada ilk defa uygulandığı kaydedilen teknolojiyle formülizasyonu yapılan çalışmayı gösterdi.

Yapılan çalışmalar neticesinde olumlu sonuçların yakalanmasıyla Sağlık Bakanlığı ile “klinik etik onayı” süreci başladı. İlacın formülasyon çalışmalarını AB Doktora derecesini 2005 senesinde akciğerlere ilaç hedeflemesi alanında yazmış olduğu tezle alan, uzun seneler akciğere ilaç hedeflemesi üstünde çalışan İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayça Yıldız Peköz yürütürken bu senenin şubat ayında klinik çalışma onayı da almış oldu. Klinik çalışmalarını gerçekleştiren Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erelel önderliğinde yapılan ilaç, İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki koronavirüs hastalarına yapıldı. Yumuşak buğu yöntemiyle günde iki doz verilen ilaç 40 gönüllü koronavirüs hastası üzerinde denenirken 40 kişide ise standart tedavi süreci devam ettirildi.

Hastalarda iyileşme görüldü

İki gruptaki hastalar da oksijen saturasyonu değerlendirmesine göre sürekli olarak takibi yapılırken yöntem olarak yeni yol izlenen hastalara 10 günün sonunda oksijen saturasyonu değeri ve iyileşmenin diğer klinik bulgularda gözlendiği kaydedildi. Özellikle daha da kritik konumdaki hastalarda uygulama neticesinde belirgin bir iyileşme olduğu görüldü. Geliştirilen tedavi yönteminin uygulandığı 40 hastanın tedavileri başarıyla bitirilip evlerine gönderildi ve standart tedavileri devam eden hastalarda yaşamını yitiren ve yoğun bakım gerekliliği bulunan kişiler olduğu görüldü. Paylaşılan tedavi sonuçlarında yapılan çalışmanın koronavirüsün sebep olduğu oksijen ihtiyacı problemini büyük oranda ortadan kaldırdığı ve bağışıklık direnci olan hastaların iyileşebildiği gösterildi.

Faz-3 de başarılı olursa acil kullanım onayı alabilir

Faz3 sonuçlarında başarı elde edilirse 2022 senesinde acil kullanım onayının verilebileceği belirtilirken çalışmanın klinik süreçlerini yürüten Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erelel, mevcut verilen ilaçlardan bir tanesinin normalde kas, damar içinde kullanılan ilacın farklı bir şekilde dünyada yeni bir teknolojiyle solunum yoluyla verilmesinin başarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yorumlar (0)