İstanbul'da hastaneye koşan koşana

İstanbul'da son senelerde popülasyonu hızla artan 'Aedes' türü sivrisineklerin, ısırdıkları yerlerde yara, kaşıntı, kabarma ve kızarıklık şeklinde alerjik reaksiyona sebep olduğunu belirten uzmanlar, hastanelere başvurularda gözlenen artışa işaret etti.

SAĞLIK 15.09.2022, 18:40
İstanbul'da hastaneye koşan koşana

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sivrisinek kaynaklı alerjik reaksiyonların karşılarına çıkmasının sebebinin, saldırgan bir tür olarak bilinen Aedes'ten kaynaklandığını ifade etti.

Korunma yolları sıralandı

Kutlubay, şöyle devam etti:

"Aedes'in ısırdığı bölgelerde şişme, kabarma, kızarıklık ve kaşıntı görülüyor. Hastaneye başvuran hastalar, birkaç gün evvel kendisini sivrisinek ısırdığını söylüyor. Bu tür, özellikle alerjiye yatkın kişilerde, açık tenli bireylerde, alerjik egzaması olanlarda, çocuklarda görülüyor. Aşırı kaşınma sebebiyle bakteri enfeksiyonu gelişen hastalarımız da var. 

Vakalara özellikle son birkaç senedir daha sık rastlanıyor. Özellikle Silivri, Halkalı, Avcılar tarafından gelenler çoğunlukta. Çoğu kişi bu durumu hastalık olarak görmüyor ve hastaneye başvurmuyor. Vatandaşlar genellikle kaşıntı giderici losyonlar, jeller, kremler ya da kortizonlu kremlerle korunma yoluna gidiyorlar. Antialerjik şuruplar ve haplar kullananlar da var. Asıl önemli nokta ise korunmak. Uzun paçalı, uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli. Parlak olmayan kıyafetler tercih edilmeli. Vücudun açık kalan kısımlarına sinek kovucu spreyler sıkılabilir veyahut okaliptüs ve lavanta yağları gibi yağlar sürülebilir. Bunlar kaşıntıyı da belli oranda azaltır. Fesleğen gibi bitkilerin de sinekleri kovduğu biliniyor, bu tarz bitkiler de ortamlarda bulundurulabilir."

"Bebeği sever gibi kaşıyın"

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden Prof. Dr. Zafer Türkoğlu ise özellikle temmuz ayı itibarıyla vaka sayısında artış gözlediklerini dile getirdi.

Türkoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Bu sinek ısırıkları, alerjiye yatkın olan bireylerde bazı hastalıkları tetikliyor. Yüksek oranda protein zerk ediyorlar ve bu protein derinin altında histamini patlatıyor ve şiddetli kaşıntı görülüyor. Şiddetli kaşıntılarda adeta bebeği sever gibi derinizi kaşımanız gerekiyor. Çünkü parçalama ya da kanatma, histamini daha fazla uyarıyor. Yani bir kısır döngü başlıyor. 0 ve A kan guruplarının sivrisinekler için daha cezbedici olduğunu da söyleyebilirim. 

Kollara ve bacaklara vazelin sürülebilir. Okaliptüs, biberiye, fesleğen, defne gibi bitkilerin kokusu ve limon otunun tütsüsü sineği uzaklaştırmak için faydalı olabilir."

Yorumlar (0)