İstanbul, Ankara ve İzmir'de korona hastalarına farklı tedavi!

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yeni tip koronavirüste (Covid-19) "evde tedavi" dönemine geçilecek.

SAĞLIK 05.08.2020, 09:13 05.08.2020, 09:18
İstanbul, Ankara ve İzmir'de korona hastalarına farklı tedavi!

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında yaşanan artışın hastanelere yük getirmemesi için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde "evde tedavi" sürecine yöneldi.

Bakanlık tarafından kendisine bağlı olan bütün birimlere konuya ilişkin bir genelge yollandı.

Söz konusu genelgede, yeni tip koronavirüs (Covid-19) mücadelede varılan son safhada erken teşhis, evde izole olma ve evde tedavi edilme gibi süreçlerin ağırlık kazandığı ve alınacak önlemlerin de bunlara göre biçimleneceği yeni bir sürecin başladığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüsü (Covid-19) ağır geçiren vakalar dışında hastalık semptomlarını gösteren şahıslar ile temasa geçtikleri şahısların numunelerinin kendi evlerinde alınacağı, karantina süreçlerinin evlerinde takip edileceği ve tedavilerinin de evlerinde gerçekleştirileceği ifade edildi. 

Filyasyon ekiplerinin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları ya da temasa geçtikleri kişilerin numunelerini evlerde alacakları, tedavilerini yürütecekleri ve ilaçlarını sağlayacakları aktarılan genelgede, söz konusu ekiplerin diş hekimi, tıbbi teknolog, psikolog, hekim, yardımcı sağlık görevlileri (hemşire ve ebe gibi),  diyetisyen ve gereksinim durumunda ilçelerde bulunan diğer sağlık personelinden meydana getirileceği kaydedildi.

Genelgede, ekip üyelerinin hangi alandan olursa olsun bu görevleri yerine getirmelerinin zorunlu olduğu belirtilerek, evde ilaç tedavisi yürütme ile vaka/temaslıların süreç idaresinin filyasyon ekipleri için yetkilendirilen uzman hekimler tarafından yürütüleceği ve idare edileceği aktarıldı. Öte yandan, hastalara verilen ilaçların Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) kayıtlarının da söz konusu hekimler tarafından gerçekleştirileceği ifade edildi. 

İlçe Sağlık Müdürlüğü ya da Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) hekimlerinin, uzman hekime sahip olmayan yerlerde bu konuda görevli olduğu aktarılan genelgede, tedavi sürecini reddedenler konusunda tutanak tutulacağı ve bu tutanağın İlçe Sağlık Müdürlüğünde saklanacağı kaydedildi. Genelgede, filyasyonun etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ilçelerde kaymakamlar aracılığıyla kolluk kuvvetlerinden, köylerde ise öğretmen, muhtar ve imamlardan destek istenebileceği belirtildi. 

Evde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları ile belirti gösteren temaslılarına ilaç tedavisi uygulanacağı aktarılan genelgede, test sonucu pozitif çıkıp, 18 yaş üstü olan vatandaşlara yalnızca hidroksiklorokin verileceği ifade edildi.

Kas ağrısı ya da öksürük gibi her türlü belirtisi olan ancak riskli olmayan vakalara ikili tedavi uygulanacağı kaydedilen genelgede, temaslılardan 18 yaş üstü olan ve belirti göstermeyenlere ilaç tedavisi uygulanmayacağı, belirti gösterenlere ise ikili tedavi uygulanacağı aktarıldı.

Genelgede, her iki grupta pozitif vaka ya da temaslı olan, aynı zamanda ağır belirti gösterenlerin ileri tedavi için hastanelere gönderileceği ifade edildi. Her iki grupta 18 yaş altı olan vatandaşlara hiçbir şekilde tedavi uygulanmayacağı, belirti gösterseler de tedavi edilmeyecekleri, ağır hasta olduklarının düşünülmesi halinde ise hastanelere yönlendirilecekleri bildirildi.

Yorumlar (0)