İşitme kaybında erken teşhis önemli

Giresun Üniversitesi'nden Prof. Dr. Devrim Bektaş, işitme sorunlarının özellikle ilk 6 aydan evvel tespit edilip müdahalede bulunulması gerektiğinin altını çizerek, "Konuşmanın gelişebilmesi için sağlıklı bir şekilde işitmek gerekir. İşitme sorunlarıyla ilişkili olarak oluşan problemlerin çözümü, kişinin toplumsal hayata katılmasını sağlıyor ve hayat kalitesini artırıyor. Bu yönden bakıldığında, işitme problemlerinin erkenden teşhis edilmesi çok önemli." dedi.

SAĞLIK 03.03.2022, 22:51 04.03.2022, 14:08
İşitme kaybında erken teşhis önemli

Bektaş, 'Dünya Kulak ve İşitme Günü' sebebiyle gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, günün maksadının, dünya genelinde kulak sağlığı hususunda farkındalık oluşturulması ve toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu kaydetti.

"Erken teşhis önemli"

Toplum içerisindeki sağlıklı iletişimin temelini konuşma ve işitme fonksiyonunun oluşturduğunun altını çizen Bektaş, şöyle konuştu:

"Konuşmanın gelişebilmesi için sağlıklı bir şekilde işitmek gerekir. İşitme sorunlarıyla ilişkili olarak oluşan problemlerin çözümü, kişinin toplumsal hayata katılmasını sağlıyor ve hayat kalitesini artırıyor. Bu yönden bakıldığında, işitme problemlerinin erkenden teşhis edilmesi çok önemli." 

"Erkeklerde daha sık görülüyor"

Bektaş, işitme sorunlarının özellikle ilk 6 aydan evvel tespit edilip müdahalede bulunulması gerektiğinin altını çizerek, şu ifadeleri sarf etti:

"İşitme problemleri hemen her yaşta görülebiliyor. Erkeklerde ise kadınlardan daha sık görüldüğü kanıtlandı. Bu sorun doğuştan olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Metabolik hastalıklar veyahut enfeksiyonlar, endokrin hastalıklar veyahut diyabet gibi rahatsızlıklar işitme kaybına yol açabiliyor. Özellikle de yüksek sesli yerlerde görev yapan bireyleri tehdit esen ses de işitme kaybına sebep olabiliyor."

Yorumlar (0)