İnsülin direncini yok etmek mümkün!

Günümüzde genç, yaşlı milyonlarca insanın ortak derdi 'İnsülin Direnci'. Herkesin dilinde olan cümle ise 'kilo veremiyorum çünkü insülin direncim var.' peki bu doğru mu? İnsülin direnci nedir? Kilo vermeye engel midir? İnsülin direncinin sebepleri nelerdir? Sağlıklı beslenerek insülin direncini yok etmek mümkün mü? İnsülin direnci hangi hastalıklara sebep olur? İşte tüm bu merak edilen soruları Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun yanıtladı. Detaylar haberimizde...

SAĞLIK 27.01.2022, 17:59 27.01.2022, 18:17
İnsülin direncini yok etmek mümkün!

Elif Hanım, insülin direnci herkesin çok merak ettiği bir konu. Resmen çağımızın hastalığı. Herkeste insülin direnci var. Peki insülin direnci nedir?

Dediğiniz gibi ‘insülin direnci’ herkesin merak ettiği bir konu. İnsülin direnci, glukoz tolerans bozukluğudur. Kan değerinde ‘Homa-Ir’ indeksinin 2.5 değerinden yüksek olmasıdır. İnsülin direnci, açlık insülininin ve açlık kan şekerinin yüksek olmasıdır. Yani kanda şeker ne kadar yüksek olursa olsun hücrelerin duyarlılığının ve insülin toleransının azaldığı bir rahatsızlıktır.

İnsülin direncimizin olduğunu nasıl anlarız?

Sık sık acıkıyorsak, sık sık tatlı yeme isteği oluyorsa, doymuyorsak, öğün porsiyonlarını farkında olmadan büyütüyorsak ve özellikle karbonhidrat çok tüketiyorsak insülin direnci başlamış olabilir.

İnsülin direncinin nedenleri nelerdir?

İnsülin direncinin genel olarak nedenlerinden bahsedecek olursak, en önemlisi öğün saatlerinin olmaması ve öğünlere uygun beslenme modelinin olmaması. Örneğin; öğlen saatinde yemek yemeniz gerekiyor ve siz bunu tüketmiyorsanız insülin direncine yakalanabilirsiniz. Uzun vade de beslenme bozuklukları insülin direncine neden olabilir.

İnsülin direnci hangi hastalıklara sebep olur?

İnsülin direnci, sebep-sonuç ilişkisiyle beraber bazı hastalıkların beraberinde de bulunabilir. Mesela; özellikle kadınlarda polikistik over sendromu ve tiroit hastalıkları gibi hastalıklara eşlik edebilir, diyabete yol açabilir, tansiyonla beraber bulunabilir. Bunların dışında insülin direncinin en tehlikeli yanı 5 yıl içerisinde tip-2 diyabete yani doğrudan şeker hastası olmaya neden olmasıdır.

Sağlıklı beslenerek insülin direncini tedavi etmek mümkün mü?

Sağlıklı beslenerek insülin direncini tedavi etmek mümkündür. Dolayısıyla kan şekeri düzensiz olan herkesin mutlaka bir beslenme tedavisi alması gerekiyor. Zaten biz insülin direncinin ve diyabetin önüne geçtiğimizde otomatik olarak obezite’nin de önüne geçmiş oluyoruz

İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?

İnsülin direnci olan kişiler özellikle yoğun glisemik indeksli olan, posası az olan, enerjisi çok yüksek olan, beyaz undan ve bunun türevlerinden hazırlanmış gıdalardan uzak durmalılardır. Bunlarla beraber asitli ve gazlı içecek tüketimi, hayvansal doymuş yağ tüketimi, işlenmiş kırmızı et tüketimi de insülin direncini arttırabilmektedir.

İnsülin direnci olanlar kilo veremez mi?

İnsülin direnci olan kişi eğer bir uzman kontrolündeyse kilo verebilir. İnsülin direncinin kiloyla olan ilişkisinin nedeni yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Dolayısıyla kişi beslenme bozukluklarını uzman kontrolünde giderildiğinde kilo kaybı doğru orantılı olarak hızlanacaktır.

İnsülin direnci olanlar gerçekten açlık krizleri geçirir mi?

Saatli beslenme, saatlere uygun olarak hareket etme, beslenme planının dışına çıkmama gibi yollarla açlık krizlerinin ve tatlı atakların önüne geçebilir. Dolayısıyla sizin hastalığınız ne olursa olsun, fiziksel özellikleriniz ne olursa olsun tüm bu beslenme modelleri sizin ihtiyacınızı ve bireysel besinsel gereksinimlerinizi karşılamak için hazırlandığından beslenme planınıza düzenli bir uyumda asla açlık krizi ya da yeme istekleri olmaz.

İnsülin direnci olan danışanlarınıza nasıl bir beslenme planı hazırlıyorsunuz?

İnsülin direnci olan danışanlarımıza bir beslenme planı hazırlarken öncelikle onların hayatında düzeltilmesi gereken problemlerden başlıyoruz. Mesela güne geç saatlerde başlama, hareketsizlik, abur cubur tüketimi veya birçok gıdanın yanlış pişirilmesi gibi şeyleri düzeltmeye başlıyoruz. Bununla beraber bir disiplin getirmeye çalışıyoruz. Az önce saymış olduğum yasaklı gıdaların birçoğunu hayatımızdan çıkarıyoruz. Tüm bunların dışında şunu bilmemiz gerekiyor ki insülin direnci hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Tıpkı bir grip gibi düşünün. Nasıl ki bağışıklık sisteminizi önemsemezseniz sık hastalıklara yakalanabilirsiniz, insülin direnci de beslenmeyi unuttuğunuz, sağlıklı beslenmenin önemini atladığınız ve beslenme modelinizin karmakarışık bir hale geldiği dönemlerde karşınıza el sallayarak çıkacaktır.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)