İnsanların vücut sıcaklığı değişti

Küresel ısınma nedeniyle dünya ısınıyor, insanlarda ise tam ters yönde bir değişim söz konusu.

SAĞLIK 13.01.2020, 15:53
İnsanların vücut sıcaklığı değişti

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan araştırmacılar, ABD'de yürüttükleri bir çalışma kapsamında 677 bin 423 kişinin vücut sıcaklığı ölçümünü değerlendirdi.

Araştırmacılar, öncelikle 1862 ila 1930 yıllarındaki Amerikan İç Savaşı gazilerinin, ikinci olarak 1971 ila 1975 yıllarındaki ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'nde yer alanların, son olarak ise 2007 ila 2017 yıllarında Stanford Sağlık Hizmetlerine gelen yetişkin hastaların vücut sıcaklığı kayıtlarını üzerinden bir değerlendirme yaptı.

Tutulan kayıtların çapraz kontrolü sonucunda elde edilen bulgulara göre, 21. yüzyılda doğan erkeklerin vücut sıcaklığının 19. yüzyılda dünyaya gelenlere oranla 0,6 derece, kadınların ise 1890'larda doğan hemcinslerine oranla 0,03 derece daha düşük olduğu belirlendi.

Nedenini aradılar

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Stanford'da görevli Profesör Julie Parsonnet, eski verilerle yeni değerleri karşılaştırarak insan vücudundaki sıcaklığın düşüşüne neyin sebep olduğuna yanıt aradı.

Parsonnet, fizyolojik değişimin dışında evlerin sıcaklığı, mikroorganizmalarla temas ve tüketilen besinler de dâhil yaşanılan çevrenin değişimine dikkat çekti.

Vücut sıcaklığına etki eden pek çok faktör olduğuna vurgu yapan araştırmacılar, günlük amaçlar için ortalama vücut sıcaklığını güncellemeye gerek duymadı.

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, bu düşüşü, çevresel faktörler sebebiyle azalan metabolik hız, kamu sağlığında 200 yılda yaşanan ilerlemeler, metabolizmayı geliştiren iltihap vakalarında azalma gibi sebeplerle beraber yüksek yaşam standartları, vücudun kendini sıcak tutmak adına daha fazla çalışmaya gerek duymamasına bağladı.

Ortalaması 37 derece olarak saptanmıştı

Alman Doktor Carl Reinhold August Wunderlich'in 1851'de ortalama vücut sıcaklığını 37 derece olarak saptamasının ardından bu sıcaklık temel değer olarak kabul görmüştü.

Yapılan araştırmanın bulguları eLife dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)