İnsanı konuşturan "gramer geni"

İnsanın konuşmaya başlamasının kökenleri uzun yıllardır araştırılıyor. Nesillerdir konuşma bozukluğu çeken "KE ailesi"nin üyelerinde gözlenen bir mutasyon "gramer geni" hakkında önemli bilgiler sunuyor.

SAĞLIK 18.09.2019, 14:03 18.09.2019, 14:31
İnsanı konuşturan "gramer geni"

1990'lı yıllara yaklaşırken, İngiltere'de ikamet eden Pakistan kökenli bir aile üzerinde yapılan çalışma "dil araştırmaları" konusunda önemli bilgiler sundu.

Nesillerdir konuşma bozukluğu çeken KE ailesi

University London College'ye bağlı "Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nde" incelenmeye başlanan bu aileye literatürde "KE ailesi" adı verildi. Yapılan araştırmada, ailenin üç kuşak üyelerinden yaklaşık 30 kişi gözlendi. Bu 30 kişinin yaklaşık yarısında konuşma bozuklukları görüldü. Konuşma bozukluğu yaşayan kişilerden bazılarından DNA örnekleri alındı. Araştırmacılar, bir genin "7 numaralı kromozomdaki uzun kolun 31 nolu pozisyonunda" bir mutasyonla karşılaştılar. Konuşma bozukluğuna neden olan şeyin, bu gende meydana gelen iki mutasyon olduğu belirtildi. 

Anthony Monaco "KE ailesi"nden bahsetti

"KE ailesi" 1990'lı yıllar boyunca "gen analizi yöntemiyle" araştırıldı. Oxford Üniversitesi'nde görev yapan İngiliz genetik bilimci Anthony Monaco, KE ailesiyle aynı semptomları gösteren ve akrabalığı bulunmayan bir hasta üzerinde yaptığı çalışmalar sonrasında ilk defa 1998 yılında FOXP2 geninden bahsetti. 

İnsanın konuşmaya başlamasında önemli olabilir

"KE ailesi"nde nesillerdir süren konuşma bozukluğuna yol açan FOXP2 geninin "insanların konuşmaya başlamasında" önemli etkisi olduğu düşünülüyor. Bu nedenle de FOXP2 genine "gramer geni" de deniyor.

Hayvanlarda da bulunuyor ancak...

Daha önce insana özgü olduğu zannedilen FOXP2 geninin, yapılan araştırmalar sonrası hayvanlarda da görüldüğü ortaya çıktı. Ancak FOXP2 geni, insanların aksine fare ve şempanzelerde, konuşmayla ilgili bir görev üstlenmiyor. Farelerde bulunan FOXP2 geni, insanlardaki genlerden 3 yerde farklılık gösteriyor.

Gen enjekte edilen fareler, yolu daha kolay buldu

2001 yılında yapılan ve MIT'nin de dahil olduğu bir çalışmada bazı farelere FOXP2 geni enjekte edildi. Gen enjekte edilen farelerin, diğerlerine kıyasla labirentte yollarını daha kolay bulduğu görüldü.

Bu genin, dil edinimi üzerinde büyük etkisi olduğu düşünülüyor ancak çalışmalar tam olarak netlik kazanmış değil. Halen devam eden araştırmalarda, insanlığın konuşmaya başlamasının kökenleri kesin olarak ortaya koyulmaya çalışılıyor.

Yorumlar (0)