İngiltere’de ilk 500 Omicronlu incelendi, aşı etkinliği açıklandı

Dünyanın birçok bölgesindeki bilim insanları, ilk kez 24 Kasım'da keşfedilen Omicron varyantına karşı Kovid-19 aşılarının etkinliğinin ne kadar olacağını ortaya koymak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. 30'u aşkın mutasyon sebebi ile Omicron varyantını, aşıların tanımayacağına ilişkin ciddi endişe hala devam ediyor. İngiltere'deki Omicron kaynaklı vakaların araştırıldığı dünya verilerine ilişkin yeni bir araştırma, çift doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı sadece yüzde 46,7 koruma sağladığını ortaya koydu. Fakat, hastalığı engellemede aşının yüzde 84’e yakın koruma sağladığı kaydedildi. Uzmanlar, 3’üncü doz aşıya yönelik çağrılarını sürdürdü.

SAĞLIK 14.12.2021, 12:54
İngiltere’de ilk 500 Omicronlu incelendi, aşı etkinliği açıklandı

İngiltere hükümetine birtakım öneriler sunan bilim kurulu üyelerinin yaptıkları yeni araştırmada, çift doz Pfizer/BioNTech aşısının, Omicron’un yol açtığı ciddi hastalığa karşı yüzde 84’e yakın koruma sağladığı aktarıldı. Bununla beraber bilim insanları, semptomatik hastalığa karşı 3’üncü doz aşının, 2 kat daha fazla koruduğunu söyledi. 

500 Omicron vakası incelemeye alındı

Geçtiğimi hafta yayımlanan SAGE modellemesi, İngiltere'nin 500 Omicron vakasından toplanan gerçek dünya verilerini esas alıyor. Çalışma, Pfizer/BioNTech’in çift dozunun ölüme ve hastaneye yatışa karşı yüzde 83,7 oranında koruma sağladığı varsayımından hareket etti. Öte yandan aşının koruyuculuğunun 3-6 ay içinde zayıfladığı öngörüldü.

Bununla beraber çalışma, London School of Hygiene and Tropical Medicine’da gerçekleştirilen modellemede sunuldu ve antikorları inceleyen laboratuvar araştırmalarına dayanıyor. 

Model, Kovid aşısına dirençli olan Omicron varyantının, her gün İngiltere'de 4 bine  kadar enfekte olan hastanın, hastanelere yatışlarının yapıldığı geçen senenin Ocak ayındaki 2’inci dalgasından daha çok hastaneye yatışa sebep olabileceğine ilişkin uyarılar yaptı.

Diğer yandan şu anki mevcut aşılar, Wuhan'da çıkan orijinal virüsü hedef alacak biçimde hazırlandı. Fakat varyantın yeni olması sebebiyle uzmanlar varyantın, hala gerçek dünyada nasıl davranacağını göstermeyebilecek laboratuvar deneylerine güvenmiş durumdalar..

East Anglia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman olan Prof. Dr.  Paul Hunter, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çift doz Pfizer/BioNTech aşısının ciddi problemlere karşı daha fazla koruma sağlama ihtimali olduğunu aktardı. Daha zor ölçülebilen T hücrelerinin bağışıklık konusunda çok büyük bir rol oynadığını da ayrıca ifade etti.

“İnsanların yüzde 16’sı savunmasız”

Fakat, Reading Üniversitesi'nde görev alan mikrobiyolog Dr Simon Clarke, aşının etkinliği konusunda yaşanan düşüşün "endişe verici" olduğunu söyleyerek, "Omicron'un aşı etkinliğini bütünüyle ortadan kaldırmasını hiç kimse beklemiyordu. Ağır hastalıklar karşısında yüzde 84 koruma göz önünde bulundurulduğunda dahi bu durum, dünya genelindeki insanların yüzde 16'sını Omicron sebebiyle ölmeye ya da hastaneye kaldırılmaya karşı savunmasız bırakıyor. Delta’da gördüğümüzden üç kat fazla” dedi.

Öte yandan araştırma, çift doz AstraZeneca/Oxford aşısının, 6 ayın ardından semptomatik Omicron'a karşı sadece yüzde 36,1; çift doz Pfizer/BioNTech aşısının sadece yüzde 46,7’lik koruma sağladığını ortaya koydu.

3’üncü doz uyarısı

Profesör Hunter, bu durum sebebiyle insanların endişelenmemesi gerektiğini belirterek; üçüncü doz aşıyı hemen olmaları konusunda uyarılar yaptı.

Yorumlar (0)