İlginç vakalar ve hastalıklar

Dünya üzerinde nadir olarak görülen bazı vakaları sizler için derledik.

SAĞLIK 10.05.2019, 19:01
İlginç vakalar ve hastalıklar

Bir şeyin değerini ancak ondan yoksun hale gelince anlıyoruz değil mi? Kolunuz kırılırsa, o ana kadar hiç düşünmediğiniz zorluklarla karşılaşırsınız ve sağlıklı kolun ne manaya geldiğini kavrarsınız. Dişiniz ağrırsa, yastığa başınızı koyup rahatça uyuduğunuz geceleri ararsınız. Ayak bileğiniz burkulursa, yürüyebilmenin daha kolay olduğu günler gelir aklınıza. 

Ancak yazının konusu olan vakalar bunlardan biri değil! İşte dünya üzerinde ender görülen vakalar ve hastalıklar…

Kan ağlamak

Nadir görülen Hematitrosis vakasında ağlayanların gözünden kan gelir. Halk içinde kan ağlama hastalığı denilen bu özel durumun nedeni cildin kırılgan ve yumuşak olmasıdır.

Kimi zaman kendiliğinden iyileşir, kimi zaman ise tedavi gerektirir. Daha çok korku, aşırı stres ve şok geçirme gibi durumlarda ortaya çıkar.

Ağaç Adam Sendromu

Bu hastalık şu an dünya üzerinde 3 kişide mevcut. İnsanları sosyal hayattan koparan bu vakada hastanın derisi kabuk bağlamaya başlar. Hastalığın nedeni, Human Popilloma isimli virüsün şekil değiştirmesidir.

Bu hastalığın 3 mağdurundan biri Dede adlı Endonezyalı bu köylü…  Dede’nin ayak ve ellerinde çıkan kökler, uzuvlarını kullanılamaz hale getirmiş.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Yudhoyono, Dede’nin hastalığına çözüm bulunması için talimat vermişti. 35 yaşındaki Dede, A vitamini tedavisinin ardından yapılan ameliyatla bu köklerin büyük kısmından kurtuldu.

Fil hastalığı

Ender görülen bu vakada hastalığın nedeni, hipofiz bezinin gereğinden fazla büyüme hormonu salgılamasıdır. İç organlardaki büyüme hastayı ölüme götürebilir. Fiziksel değişmeler etkisini 2 ila 3 yl arasında göstermeye başlar. Tedavi edilmediği takdirde ölümcüldür.

Halk arasında fil hastalığı denilen Elefantiyazis, vücudun belli bazı kısımlarının orantısız olarak büyüdüğü nadir olarak görülen bir vakadır.

Sivrisineklerle taşınan larvalar insan vücuduna taşınması ve lenf damarlarını tıkayarak iltihaplanması sonucu oluşur. El, kol ve bacaklarda orantısız büyümeye yol açan bu hastalıkta deri kalınlaşır ve renk değiştirir. Ameliyatla tedavi edilebileceği gibi ilaç tedavisi de hastalığa çare olabilmektedir.

Dünya genelinde Uganda, Sudan, Brundi ve Etiyopya gibi ülkelerde görür. Türkiye’de ise Samsun ve Alanya hastalığın sık görüldüğü bölgelerdir.

Yaşlanma Hastalığı (Progeria Sendromu)

Halk arasında yaşlanma hastalığı dense de tıp literatüründe ‘Hutchinson-Gilford Progeria Sendromu’ olarak geçen bu hastalığın görülme oranı 4 milyonda bir!

Şu an dünya üzerinde 130 kişide görülen bu hastalığa sahip çocukların bedeni yaşlılar gibi görünmektedir.

10-15 yıl yaşama süresi bulunan hastalar, tedavi için dört gözle bekliyor. Hastalığa sebep olan gen bulunursa hastalığın da yok edileceği düşünülüyor.

Çok Dişlilik Sendromu (Hyperdontia)

Çok Dişlilik Sendromu da denilen bu dental anomalide hastaların damakları dişle doludur. Neden meydana geldiği bilinmeyen bu hastalığın genetik sebepler ve çevresel etkiyle ilgili olduğu düşünülüyor.

Erken yaşlarda teşhis edilirse tedavisi çok daha kolaydır. Şayet doktor ameliyata karar verirse, dişler cerrahi yöntemle damaktan temizlenir.

Kurt Adam Hastalığı (Hipertrikoz)

Bu vakada vücudun normalde kıl çıkmayacak yerlerinde aşırı kıllanma görülür. Hastaların kurt adama benzemesi nedeniyle kurt adam hastalığı da denir. Bu bozukluk, doğuştan gelebileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.

Deniz Kızı Hastalığı (Sirenomelia)

Hastaların mitolojideki deniz kızına benzerliklerinden ötürü Deniz Kızı Hastalığı olarak da adlandırılan sirenomelia vakasında bebekler, bacakları yapışık olarak dünyaya gelir.

Çoğunlukla ölü doğum gerçekleşse de bazı durumlarda çocuklar yaşayabilir.

Mavi Deri Hastalığı (Arjiri)

Ölümcül değildir ve hastalık olarak kabul edilmez. Bu vakada insanların ten rengi mavi ya da mor olabilmektedir.

Bu nadir duruma, gümüş takıların tende oluşturduğu hassasiyet neden olabilir. Gümüş içeren giysilerle uyumamanız önerilir.

Hayati bir durum olmasa da psikolojik etkileri yıkıcı olabilir. Organlara herhangi bir zararı yoktur. Hatta doktorlar tarafından ‘kozmetik problem’ olarak görülür.

Yorumlar (0)