İlginç tespit! Koronavirüs ağrıları kesiyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bedene yayılırken ağrıyı kestiğini ve hastalığın erken dönemde belirlenmesinin önüne geçtiğini gösterdi.

SAĞLIK 14.10.2020, 09:15 16.10.2020, 17:39
İlginç tespit! Koronavirüs ağrıları kesiyor

Dünya genelinde 1 milyon kişiden fazla kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında yeni araştırmalar yapılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştirilen bir araştırma, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ağrıyı gizlediğini gösterdi. 

100 fare üzerinde deney yapan Arizona Üniversitesi, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) hücreler sızmak için başak proteini kullandığını ve söz konusu protein nedeniyle nöronların ağrı sinyalini veremediğini tespit etti.

Bilim insanları, bu nedenle yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının çoğunun belirti göstermediğini ifade etti. 

Arizona Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rajesh Khanna, bu şekilde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) nasıl bu derece hızlı yayılabildiğinin anlaşılabileceğini de söyledi. 

Prof. Dr. Khanna, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının hiçbir belirti göstermeden çevrede rahat bir şekilde dolaştıklarını, bu nedenle hastalığın hızlıca yayıldığını belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle vücut ağrılarının aniden dindiğini ileri süren Prof. Dr. Khanna, böylece vakaların iyi hissetmeye başladıklarını ifade etti. 

Ağrıya yol açan bir durum ile karşılaşıldığında VEGF-A isimli bir proteinin, "nöropilin-1" reseptörüne bağlandığı, daha sonra nöronların ciddi şekilde uyarılmasına sebep olan ve ağrıyı oluşturan çeşitli tepkilerin meydana geldiği biliniyor. Bilim insanları, aynı şekilde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) aynı konumda bağlanan başka bir reseptöre sahip olduğunu tespit etti. Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) dışında bulunan başak proteininin, ağrı sinyalini ters yöne çevirdiği ve beyni uyarmasının önüne geçtiği ifade edildi. 

Bilim insanları, ayrıca yeni tip koronavirüse (Covid-19) maruz bırakılan farelerin yalnızca yarım saat içerisinde ağrılarının dindiğini ve bu etkinin neredeyse 9 saat boyunca devam ettiğini kaydetti. 

Yorumlar (0)