İlginç araştırma! Öğle uykusu felç riskini artırıyor mu?

Çinli araştırmacıların yürüttüğü çalışma, öğle uykusuna ihtiyaç duyan kişilerde felç ve yüksek tansiyon olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu.

SAĞLIK 26.07.2022, 13:16 27.07.2022, 09:04 Hakan Öksüz
İlginç araştırma! Öğle uykusu felç riskini artırıyor mu?

Sağlık uzmanları, uzun yıllardır öğle uykusunun yararlarına ilişkin çok sayıda açıklamada bulundu. Yapılan araştırmaların genelinde öğle uykusunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, günün geri kalanının daha verimli şekilde geçirilebilmesi için vücudun buna ihtiyaç duyduğu belirtildi. Öğle uykusu için günün en uygun vaktinin saat 14.00-15.00 civarı olduğunu kaydeden uzmanlar, "Yetişkinler 15-20 dakika uyumalı. Çocuklar için ise ideal süre 1 saat." önerisinde bulunuyor.

Araştırma 15 yıl sürdü

Çinli araştırmacılar ise öğle uykusu ile ilgili farklı bir çalışma ortaya koydu. Yapılan araştırma sonucunda, "Öğle uykusuna meyilli kişilerin felç geçirme olasılığı daha yüksek." açıklaması yapıldı. 15 yıl süren araştırma için yaklaşık 500 bin İngilizin uyku alışkanlıklarına dair veriler incelendi. Özellikle de 40-69 yaş grubunda bulunan 60 bin kişinin uyku alışkanlıklarına bakıldı.

"Yüksek tansiyon geliştirme olasılıkları yüksek"

Araştırmaya göre öğle uykusuna meyilli olan kişilerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığının, uyumayanlara göre yüzde 12 oranında daha yüksek olduğu kaydedildi. Öte yandan öğle uykusuna ihtiyaç duyan kişilerin felç geçirme ihtimalinin de yüzde 25 daha fazla olduğu belirtildi.

"Gece uykusu kalitesi düşüyor"

Xiangya Hastanesi Merkez Güney Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar, bunun sebeplerini de açıkladı. Öğle uykusuna ihtiyaç duyan kişilerin gece uykusu kalitesinin düştüğünü kaydeden uzmanlar, "Gece uykusunu alamayanlar, öğle vakitlerinde uykuya ihtiyaç duyuyor. Bu da kısır bir döngü yaratıyor. Bu alışkanlığın, aşırı kiloya sahip bireylerde daha fazla benimsendiği görülüyor." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)