İki ülkede daha kuş gribi salgını!

Dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken, Vietnam ve Suudi Arabistan'da kuş gribi alarmı verildi. 

SAĞLIK 05.02.2020, 11:35
İki ülkede daha kuş gribi salgını!

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), Vietnam ve Suudi Arabistan'da kuş gribi salgınının ortaya çıktığını doğruladı. 

Vietnam'da 18 Ocak günü kuş gribinin H5N6 alt tipi salgını patlak verdi. Bu nedenle ülkenin kuzeyinde 2 binden fazla kuşun telef olduğu bildirildi. Tarım Bakanlığı Hayvan Sağlığı Daire Başkanı Dr. Dong Pham Van, 300’den fazla kuşun itlaf edildiğini duyurdu. 

Suudi Arabistan’da ise 30 Ocak günü kuş gribinin H5N8 olarak kabul edilen alt tipi tespit edildi. Salgın sürecinde 22 binden fazla kuşun telef olduğu kaydedildi. 385 bin 300 kuşun da itlaf edildiği bildirildi. 

Çin: 7 bin 850 kuş enfekte oldu

Çin Tarım Bakanlığı, ayın başlarında Hunan eyaletindeki H5N1 kuş gribinin yeni bir salgın türünü raporladı. 7 bin 850 kuşun enfekte olduğunu aktaran bakanlık, hastalıktan yaklaşık 4 bin 500 kuşun telef olduğunu belirtti.

İnsanlar arasında kolayca bulaşabiliyor

Sağlık görevlileri, "çok bulaşıcı" olarak nitelendirilen kuş gribinin ilk olarak Güneydoğu Asya'daki kuş türleri arasında belirlendiğini ifade ediyor. 

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsten farklı olarak, kuş gribine karşı bir aşı geliştirildiğini ve tedavi edilebildiğini kaydetti.
 

Yorumlar (0)