İki senede bir yetişiyor, faydaları saymakla bitmiyor

2 senede bir yetişen yabani vez meyvesinin sağlığa yararları say say bitmiyor.

SAĞLIK 01.01.2022, 21:57 03.01.2022, 09:14
İki senede bir yetişiyor, faydaları saymakla bitmiyor

Karadeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen yabani vez meyvesi, Sivas’a bağlı Koyulhisar ilçesinde de yetişiyor. 2 senede bir yetişen meyve, kış mevsiminde tezgahlardaki yerini alıyor. Faydaları say say bitmeyen meyve, bölge halkınca 'Sivas meyvesi' olarak da tanınıyor. Şekerden tansiyona, kadın hastalıklarından cilt sağlığına kadar birçok faydası bulunan meyve, yurttaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Meyvenin kilogramı ise 20 TL'den satışa sunuluyor.

"Her derde deva" 

Aktar Orhun Özfidancı, “Karadeniz ikliminde yetişiyor. Sivas'ın kuzey ilçelerinde de yetişiyor. Antioksidan özelliği bulunan bir meyve. Çok sayıda vitamin ve mineral çeşidini de ihtiva ediyor. Bağırsak problemlerinden cilt sağlığına, birçok hastalıkta kullanılıyor. Yaprağı demlenip içildiğinde ise ishal kesme özelliği var. Kadınların regl sancılarını dindiriyor. Göz tansiyonuna da yararı var. Safra kesesi taşlarına, tansiyona, kalp hastalıklarına faydası olan bir ürün." diye konuştu. 

"Geçtiğimiz yıl satamamıştık"

Özfidancı, meyveyi gören herkesin mutlu olduğunu kaydederek, “2 senede bir çıkan bir meyve. Geçtiğimiz yıl satamamıştık, bu sene geri geldi. Siyahlaşması için asıyorlar ve havada bekletiyorlar. Siyahlaşmadan satışa sunulmaz. Tezgaha henüz yeni geldi. Gören herkes mutlu oluyor. Tadına bakanlar hemen satın alıyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)