İki gün üst üste plaja gitti: Yaşadıkları şoke etti

Zonguldak'ta başında meydana gelen şişkinlik şikayetiyle hastaneye giden hastaya, genel itibarıyla sıcak havalarda ayak ve ellerde görülen 'sıcak ödemi' teşhisi konulduğu belirtildi. Dr. Abdullah Cüneyt Hocagil, "Genel itibarıyla ayak ve elde görülen sıcak hava ödemini ilk defa saçlı deride gördük. Literatürü taradık fakat benzer bir vaka göremedik." dedi.

SAĞLIK 28.08.2022, 18:20
İki gün üst üste plaja gitti: Yaşadıkları şoke etti

Tatil yapmak için İstanbul'dan Zonguldak'a gelen ve iki gün art arda sıcak ve nemli havada denize giden Caner Arık (33), 23 Ağustos tarihinde başında büyük bir şişlik oluştuğunu gördü.

Zonguldak BEÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Bölümü'ne giden Arık'ın gerçekleştirilen muayenesinde, saçlı derisinde genellikle ayak ve ellerde görülen 'sıcak ödemi' olduğu tespit edildi.

Alerji tedavisine cevap vermeyince hastalığı kötü huylu olmadığından dolayı evine geri gönderilen Arık'a hiçbir tedavi uygulanmadı.

Arık'ın kafasındaki sıcak ödeminin ender olarak görüldüğünü kaydeden uzmanlar, hususa ilişkin araştırmalarına devam ediyor.

"Sıcak ödeminin etkin bir tedavisi yok"

Dr. Hocagil, basın mensuplarına, ödeme yol açan nedenlere baktıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Yaptığımız incelemelere göre, bu durumun sıcaklığa bağlı bir ödem olduğu, kafa derisinde ender olarak görülen sıcak ödemi olduğu sonucuna vardık. 

Sıcak hava akımlarının olduğu zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir durum. Sıcak havalarda en çok isilik dediğimiz iyi huylu döküntüler, ayaklarda ve ellerde şişlik, bayılma, sıcak çarpması gibi durumlar yaşanabiliyor. 

Sıcakların etkili olduğu dönemlerde damarların genişlemesi sonucu kanın içindeki sıvı, hücreler arasındaki boşluğa geçiyor ve şişlik meydana geliyor. 

Genel itibarıyla ayak ve elde görülen sıcak hava ödemini ilk defa saçlı deride gördük. Literatürü taradık fakat benzer bir vaka göremedik. Vakadan onay aldık. Uluslararası kongrelerde bu vakayı ender olarak görülen bir ödem olarak yayımlayacağız. 

Sıcak ödeminin etkin bir tedavisi yok. Hastamıza sıcaktan uzak durmasını önerdik. Kendisini günlük olarak takip ediyoruz. 

Bu durumdaki hastalarımıza bol su tüketmelerini ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmelerini öneriyoruz."



.





Yorumlar (0)